İçeriğe atla

Séance on a Wet Afternoon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Séance on a Wet Afternoon
Séance on a Wet Afternoon
YönetmenBryan Forbes
YapımcıRichard Attenborough
Bryan Forbes
SenaristBryan Forbes
Oyuncular
MüzikJohn Barry
Görüntü yönetmeniGerry Turpin
KurguDerek York
StüdyoAllied Film Makers
DağıtıcıRank Organisation (UK)
Artixo Productions (US)
Çıkış tarih(ler)i20 Haziran 1964 (1964-06-20) (UK)
5 Kasım 1964 (1964-11-05) (US)
Süre115 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe£139,000[1]
Hasılat£195,688 (by 1971)[1]

Séance on a Wet Afternoon, Bryan Forbes'un yönettiği ve Kim Stanley, Richard Attenborough, Nanette Newman, Mark Eden ile Patrick Magee'nin oynadığı 1964 yapımı İngiliz suç-gerilim filmidir. Mark McShane'in 1961 tarihli romanından uyarlanan film, akli dengesi yerinde olmayan bir medyumun kocasını bir çocuğu kaçırmaya ikna etmesini, böylece polise suçu çözmede yardımcı olmasını ve yetenekleriyle ün kazanmasını konu alıyor. Kim Stanley filmdeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Myra Savage (Stanley) evinde seans düzenleyen bir medyumdur. Astım]] yüzünden çalışamayan ve Myra'nın otoriter kişiliğinden korkan kocası Billy (Attenborough) seanslarına yardım eder. Myra'nın hayatı ve psişik çalışmaları, doğumda ölen oğlu Arthur'un ruhuyla olan ilişkisi tarafından domine edilir.

Myra'nın ısrarı üzerine Billy, zengin bir çift olan Bay ve Bayan Clayton'ın (Eden ve Newman) genç kızları Amanda'yı (Donner) kaçırarak Savage'ların evindeki bir odaya kapatır, Myra da hemşire kılığına girerek kızı hastanede yattığına inandırır. Myra, psişik yeteneklerini polise göstermek ve onu bulmalarına yardımcı olmak için kızı "ödünç aldığı" konusunda ısrar eder. Her ne kadar 25.000 sterlin fidye isteseler de, Myra kızı bulmalarına yardım ederek ünlendikten sonra parayı kızla birlikte geri vermeyi planlamaktadırlar. Myra, profesyonel bir medyum olduğunu belirterek ve kızlarıyla ilgili bir rüya gördüğünü iddia ederek Clayton'ları ziyaret eder; Clayton bunu kabul etmez ama karısı Myra'nın bir şeyler bilebileceğine inanır. Bayan Clayton daha sonra Myra'nın seanslarından birine gelir.

Billy, polisin soruşturma için eve geleceğini tahmin ederek (doğru bir şekilde) Amanda'yı sakladıktan sonra, fidye parasını toplar ve Amanda'yı evlerine geri götürmeden önce bahçelerine gömer, ancak kızın ateşi yükselir ve Billy bir doktor çağırmak ister, Myra buna şiddetle karşı çıkar. Myra'nın dengesiz ruh sağlığı bozulmaya başlayınca planı ters gider.[2][3] Ölen oğlu Arthur'un Amanda'nın kendisiyle birlikte olmasını istediğine inanan kadın, Billy'ye onu öldürmesini söyler; Billy karısının tamamen aklını kaçırmış olduğunu fark ederek reddetmek ister ama ona karşı koyacak iradeden yoksun görünmektedir. Amanda'yı ormana götürür ve bir ağacın altına yerleştirir; öldüğü mü yoksa sadece uyuşturulduğu mu belli değildir.

Polis Myra'dan kayıp kızı bulmalarına yardımcı olması için bir seans yapmasını istediğinde - umduğu gibi - seans sırasında yıkılır ve sanki psişik bir trans halindeymiş gibi Billy ile yaptıklarını açıklar. Trans devam ederken, kızın öldürülmediğini hisseder. Billy polise fidye parasını nereye sakladığını söyler ve Amanda'yı yakınlarda kamp yapan izciler tarafından bulunabileceği bir yere baygın halde bıraktığını açıklar, polis bunu zaten bilmektedir ve Amanda'nın iyi olduğunu teyit eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Alexander Walker, Hollywood, England, Stein and Day, 1974 p247
  2. ^ Review 7 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Time Out, Londra
  3. ^ QNetwork review by James Kendrick

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]