İçeriğe atla

Russian Ark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Russian Ark
YönetmenAlexander Sokurov
YapımcıAndrey Deryabin
Jens Meurer
Karsten Stöter
SenaristAnatoli Nikiforov
Alexander Sokurov
AnlatıcıAlexander Sokurov
MüzikSergei Yevtushenko
Görüntü yönetmeniTilman Büttner
KurguStefan Ciupek
Sergei Ivanov
Betina Kuntzsch
Patrick Wilfert
StüdyoSeville Pictures
DağıtıcıWellspring Media
Çıkış tarih(ler)i2002
Süre96 dk.
ÜlkeRusya
Almanya
Kanada
Finlandiya
DilRusça
Farsça

Russian Ark (Rusça: Русский ковчег - Russkij Kovcheg) Alexander Sokurov'un yönettiği, 2002 tarihli, deneysel bir tarihi drama filmi.

Russian Ark'ta, isimsiz bir anlatıcı, Saint Petersburg'daki Kışlık Saray'da dolaşırken, feci bir kazada can vermiş olduğunu ve artık sarayda gezen bir hayalete dönüştüğünü söyler. Her odada, şehrin 300 yıllık tarihinin çeşitli dönemlerinden gerçek ve hayal ürünü insanlarla karşılaşır. Film boyunca kendisine, 19. yüzyıl Fransız gezgini Marquis de Custine'i temsilen, bir "Avrupalı" eşlik eder.

Film, 96 dakikalık tek bir Steadicam çekiminden oluşmaktadır ve 23 Aralık 2001 tarihinde Ermitaj Müzesi'nde tek günde çekilmiştir.

Film 2002 Cannes Film Festivali'nde gösterilmiştir.[1]

Görünmeyen ve kim olduğunu hatırlamayan bir adam, neresi olduğunu bilmediği bir yerde kendine gelir. Etrafındaki insanlar onu görmemektedir; siyah giyimli, gizemli bir adam hariç. Bu adamın 19. yüzyıl'dan bir Fransız aristokrat olduğunu anlar ve ona "Avrupalı" adını takar. İkili kısa zamanda St. Petersburg'daki Hermitage Kış Sarayı'nda olduklarını anlarlar. Sarayı gezerken müzede bulunan eserlerle ve Rusya tarihinin çeşitli dönemlerinde sarayda olan olaylarla bağlantılı kişilerle karşılaşılar. Görünmeyen adamın arzusu ne olursa olsun yola devam etmektir, yanında "Avrupalı" arkadaşı olsa da, olmasa da!

Çekim Notları

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Russian Ark, sinema tarihinin "sıkıştırma olmadan (uncompressed)" çekilmiş ilk yüksek çözünürlüklü filmidir.
  • Bütün film hiç montajsız tek bir çekimden oluşmaktadır. İlk 3 çekim teknik nedenlerle yarıda kalmış, 4. ve son çekim sorunsuz tamamlanmış, final versiyon olarak kullanılmıştır.
  • Ermitaj Müzesi çekim için kapatılacağından dolayı, film çekimi tek bir günde gerçekleştirilmiştir. Aleksander Sokurov müzenin 2 gün kapatma önerisini ise baştan geri çevirmiştir.
  • Film kesintisiz tek bir çekimden oluşsa da 1.500 dijital efekt içermektedir.
  • 867 oyuncunun ve 3 farklı orkestranın yer aldığı filmde 22 yönetmen yardımcısı çalışmıştır.
  1. ^ "Festival de Cannes: Russian Ark". festival-cannes.com. 22 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2009. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]