Rushmore Dağı Anıtı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rushmore Dağı Anıtı heykeltıraş John Gutzon Borglum tarafından yapılan granit heykeli. (Keystone yakını, Güney Dakota, Amerika Birleşik Devletleri)

Rushmore Dağı Anıtı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Güney Dakota eyaletinde, Rushmore Dağı'nın Black Hills (Siyah Tepeler) denilen kayalıklarında bulunan anıt. Bu anıt Amerika Birleşik Devletleri'nin dört başkanını gösteren dev heykellerden oluşur. Anıt, heykeltıraş John Gutzon Borglum'un ve Kızılderili karşıtı görüşleriyle bilinen oğlunun eseridir.[1][2] Heykellerin yapımına 1927'de oğlu ile birlikte sert granitleri yontarak başlayan Borglum, eserini 14 yılda tamamladı. Black Hills'te yan yana kabartma heykelleri bulunan dört Amerika Birleşik Devletleri başkanı soldan sağa doğru: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ve Abraham Lincoln'dür. Heykellerin her birinin yüksekliği 18-20 metre olup çok uzaktan görülebilmektedirler.

Eskiden Altı Dede (Tȟuŋkášila Šákpe) olarak bilinen Rushmore Dağı'nın Kızılderililer için önemli bir yeri vardı. Kızılderililer, dağdaki 6 doğal yapının dedelerinin ruhunu temsil ettiğine inanırdı.[3][4]

Rushmore Dağı başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

George Washington[değiştir | kaynağı değiştir]

Washington, Amerika Birleşik Devletleri’nin kurucusu ve ilk başkanı olmakla beraber Amerika başkenti, onun soyadını almıştır. Bunlarla birlikte Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nda Amerika Birleşik Devletleri’nin kurulması yönünde önemli rol oynamıştır.

Ayrıca bu bölgedeki Kızılderililere karşı sert tutumuyla tanınır. Büyük askeri başarısı Amerikan bağımsızlık savaşındakı stratejisi ve taktiklerinden gelmiştir. Orduyu iyi yönetmiş, iyi bir istihbarat ağı kurmuştur. Dağınık haldeki kolonileri birleştirip düzenli ordu haline getirmiştir.

Thomas Jefferson[değiştir | kaynağı değiştir]

Jefferson, Amerika Birleşik Devletleri’nin 3. Başkanı olmadan önce Virginia valisi olmuştur. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’ni yayımlamasıyla beraber Cumhuriyetçilik akımını da başlatmıştır.

Theodore Roosevelt[değiştir | kaynağı değiştir]

Roosevelt, Amerika Birleşik Devletleri’nin o zamana kadar görülmüş en genç başkanıydı. Ayrıca onun başkanlık yaptığı 1901-1909 yılları arasında o zamana kadarki dünyanın en güçlü donanması yapıldı. Ayrıca Amerika’da ten rengi farklılıkları yüzünden yaşanan ırkçılığa karşı çıkmasıyla da bilinir. Son olarak 1905 yılında Rus-Japon Savaşı’na arabuluculuk yaptığı dolayısıyla Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Abraham Lincoln[değiştir | kaynağı değiştir]

1861 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı seçildiğinde köleliği, seçimler öncesi vadettiği gibi kaldırdı. Fakat Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney eyaletleri geçiminin büyük geçim kaynağını kölelik esaslı tarımla sağlıyordu. Dolayısıyla Güney eyaletler Birleşik Devletler’den ayrılıp Amerika Konfedere Devletleri’ni kurdu. Sonucunda Amerikan İç Savaşı başladı ve kendi başkanlığında Birleşik Devletler, savaşı kazandı. Ardından kölelik ben bütünüyle Birleşik Devletler’den kaldırıldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shaer, Matthew (2016). "The Sordid History of Mount Rushmore". Smithsonian Magazine. 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Tagliaferro, John (2004). Great White Fathers. New York, NY: PublicAffairs. ss. 186. ISBN 978-1586482053. 
  3. ^ "Feature Detail Report for: Mount Rushmore". US Board on Geographic Names. 13 Şubat 1980. 23 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Untold Stories Discussion Guide: Baker and Mount Rushmore" (PDF). The National Parks: America's Best Idea. PBS. s. 2. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2020. Mount Rushmore – a rocky outcropping the Lakota had called 'The Six Grandfathers,' named for the earth, the sky, and the four directions 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]