Romanya arkeolojisi
Görünüm
Bu madde, öksüz maddedir; zira herhangi bir maddeden bu maddeye verilmiş bir bağlantı yoktur. (Eylül 2022) |
Romanya arkeolojisinin, 19. yüzyılda başladığı varsayılır. Aynı zamanda bu konudaki çalışmalar, görece kısıtlı olarak varlık gösterir.
Romanya, tarih boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalmış bir ülkedir. Bu nedenle, antik Roma çağından Orta Çağ'a kadar uzanan birçok arkeolojik esere ev sahipliği yapmaktadır. Antik Roma kalıntıları, Gotik yapılar ve Orta Çağ'dan kalma eserler, Romanya'nın kültürel ve tarihi mirasının en önemli parçalarından biridir. Günümüzde turistler tarafından yoğun ilgi gören bu eserler, Romanya'nın turizm potansiyelini de artırmaktadır. Romanya hükûmeti de bu eserleri korumaya ve turizme açık tutarak ülkenin kültürel mirasına sahip çıkmaktadır.[1]
Arkeologlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Alexandru Odobescu (1834—1895)
- Grigore Tocilescu (1850–1909)
- Vasile Pârvan (1882–1927)
- Constantin Daicoviciu (1898–1973)
Yaşayanlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Gheorghe I. Cantacuzino (d. 1938)
- Adrian Andrei Rusu (d. 1951) – Orta Çağ arkeologu,[2] Cluj-Napoca'daki Arkeoloji ve Sanat Tarihi Enstitüsü'nde araştırmacı
Enstitüler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Cluj-Napoca'daki Arkeoloji ve Sanat Tarihi Enstitüsü
- Bükreş'teki Vasile Pârvan Arkeoloji Enstitüsü
Müzeler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Piatra Neamț Arkeoloji Müzesi
- Iron Gates Bölge Müzesi
- Daçya ve Roma Medeniyeti Müzesi
- Romanya Ulusal Tarihi Müzesi
- Transilvanya Ulusal Tarihi Müzesi
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Romanya'daki Arkeolojik Eserler: Roma Döneminden Ortaçağa Kadar (Kaynak-1) 17 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- ^ "Cetatile medievale, ieri si azi (ölü link)". City News. 1 Ekim 2008. 25 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2022.