Romalı Agnes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Domenichino tarafından yapılmış Saint Agnes tablosu.

Romalı Agnes, (M.S 291-M.S 304) bakire bir Hristiyan şehidi, bir aziz olarak Katolik Kilisesi, Oryantal ve Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından tanınmaktadır. Bunlarla beraber Anglikan Cemaati ve Lütherci Kiliseler tarafından da tanınmaktadır. Ayinlerde anılan birkaç bakire şehitten biridir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Esasen onun şehadetinin sosyal sonuçlarının etkileri sahih sayılmıştır. Efsanesi asla tam olarak kanıtlanması bile beşinci yüzyılda eylemleri tartışmaya açıktı. Naaşının üzerine bir kilise inşa edildi ve kutsal emanetlerine minnet gösterildi.[1][2]

Geleneğe göre, Agnes Romalı bir asilzade idi. İsa'dan sonra 291 yılında doğdu ve Hristiyan bir ailede büyüdü. 12 yahut 13 yaşında Romalı İmparator Diocletianus'un hükümdarlığı altında şehit edildi.

Soylu bir ailede yaşayan genç ve güzel bir kız olan Agnes'in yüksek rütbeli taliplerinden olan genç adamlar onun samimi bir şekilde Hristiyanlığa inandığını Pagan Otoritelere bildirdi.[3] Valinin kararıyla bir kazığa yakılmak maksadıyla oturtuldu fakat odun bağları ateş almadı. Bundan dolayı Romalı Subay, birliğine kılıçla yahut kafasının kesilmesi suretiyle onu öldürülmesi gerektiğini emretti. Fakat bazı farklı kaynaklara göre boğazından bıçaklanarak öldürülmüştü. Roma'daki Via Nomentana yakınlarına gömüldü.[3]

Vefatından birkaç gün sonra, üvey kız kardeşi Emerentiana onun mezarında ibadet ederken bulundu. Emerentiana, Agnes'in sütannesi olduğunu iddia etti. Emerentiana, onun mezarından ayrılmayı reddetti ve insanları kız kardeşlerini öldürdüğü için azarladı; bu yüzden de taşlanarak öldürüldü. Emerentiana'da daha sonradan Hristiyan teolojisinde dokunulmazlığa ve prestije sahip olacaktı. I. Konstantin'in kızı Constantina'nın, Agnes'in mezarında dua ettikten sonra cüzzamdan kurtulduğu söyleniyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Monks of Ramsgate. "Agnes". Book of Saints, 1921. CatholicSaints.Info. 12 May 2012".
  2. ^ "St. Agnes", Faith ND, University of Notre Dame"
  3. ^ a b "St. Agnes, Virgin and Martyr". St. Agnes Cathedral. Archived from the original on 2015-01-21. Retrieved 2013-04-24.