Robert Fulton

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Robert Fulton
Amerika Birleşik Devletleri için tasarladığı denizaltı (1806)

Robert Fulton (14 Kasım 1765 - 24 Şubat 1815), ilk buharlı savaş gemisini yapan Amerikan mühendis. ve mucit

Londra'da mekaniğe büyük ilgi duyan Fulton, yeni buluşlarla ilgili araştırma yapmak ve mühendis olmak için resmi bıraktı.

İngiltere'de zamanını genellikle kanal yapımında yeni bir yöntem geliştirme ve köprü tasarımıyla geçirdi. Aynı zamanda, mermer kesme ve cilalama makinesi, keten eğirme makinesi ve halat örme makinesi gibi pek çok buluşun patentini aldı. Artık ünlü bir mucit olan Fulton, 1797'de Paris'e gitti. Orada su altında kol gücüyle çevrilen bir uskur (pervane) yardımıyla ilerleyen bir denizaltı yaptı. Bu tekne, torpil fırlatacak biçimde tasarlanmıştı. Ne var ki, Fransızlar ve İngilizler için ayrı ayrı yaptığı iki deneme başarısızlığa uğrayınca buluşuna ilgi gösterilmedi.

Fulton, uzun süreden beri buharlı gemi tasarımıyla ilgileniyordu. O zamana kadar bu düşünceyi uygulamada kimse başarılı olamamıştı. Fulton 1801'de Fransa'daki ABD büyükelçisi Robert R. Livingston'la tanıştı ve birlikte buharlı gemi tasarımı üzerine çalıştılar.

1803'te Fulton Sen Irmağı'nda küçük bir buharlı gemiyi suya indirdi. Gemi çalıştı ama Fransız Hükûmeti'nin ilgisini çekmedi. Birkaç yıl sonra New York'a döndü ve 1807'de Clermont adlı gemisini Hudson'da suya indirdi. Yelken ya da kürek kullanılmadan, akıntı ve rüzgara karşı New York'tan Albany'ye doğru ilerleyen bu değişik araç tarihsel bir olaydı.

Fulton 1814-1815 arasında, ABD yönetiminince ısmarlanan ve kendi adını taşıyan ilk buharlı savaş gemisini de yapmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Robert Fulton | Biography, Inventions, & Facts". [U.S.]—died February 24, 1815, New York, New York), American inventor, engineer, and artist who brought steamboating from the experimental stage to commercial success. He also designed a system of inland waterways, a submarine, and a steam warship. (İngilizce). Encyclopedia Britannica. 17 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2021.