Rob Bauer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rob Bauer
2021'de Bauer
Doğum11 Kasım 1962 (61 yaşında)
Amsterdam, Hollanda
BağlılığıHollanda
BranşıHollanda Kraliyet Donanması
Hizmet yılları1981–günümüz
RütbesiAmiral
KomutasıNATO Askerî Komitesi başkanı
Savunma Şefi
Operasyonel Politika ve Yenilik Planları Direktörü
Çatışma/savaşlarıTerörizmle Savaş Etkin Çaba Harekâtı
ÖdülleriOrange-Nassau Nişanı

Robert Peter Bauer (11 Kasım 1962 doğumlu), Hollanda Kraliyet Donanması'nda bir amiraldir ve şu anda NATO Askeri Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır. Temmuz 2021'de Hava Kuvvetleri Mareşali Stuart Peach'ın yerine geçmiştir.[1] Bauer daha önce Hollanda Silahlı Kuvvetleri Komutanı olarak Ekim 2017'den Nisan 2021'e kadar ve Hollanda Silahlı Kuvvetleri Başkan Yardımcısı olarak 1 Eylül 2015'ten 13 Temmuz 2017'ye kadar görev yapmıştır.[2] Bauer ayrıca Akdeniz Denizi ve Afrika Boynuzu'ndaki terörle mücadele ve korsanlık operasyonlarına katılmıştır.[3]

Erken yaşamı ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bauer, 1981'de Kraliyet Deniz Kuvvetleri'ne Kraliyet Deniz Harp Okulu'na giriş yaparak katıldı ve 1984 yılında 3. sınıf teğmen olarak görevlendirilene kadar bu okulda eğitim aldı. Ayrıca 1998 yılında İleri Stratejik ve Genel Çalışmalar Programını tamamladı.[4]

Denizcilik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kariyeri boyunca Bauer, gemi tabanlı görevlere atanmış ve sonunda yurtdışı görevler üstlenmiştir. Bauer, 2005-2007 yılları arasında De Zeven Provinciën sınıfı bir hava savunma ve komuta firkateyni olan HNLMS De Ruyter'ı komuta etti. HNLMS De Ruyter gemisinin kaptanı olarak görev yaptığı süre zarfında, Akdeniz'deki Standing NATO Deniz Grubu 2'nin bir parçası olarak NATO Müdahale Kuvveti'nin bir parçası olarak operasyonel görev de dahil olmak üzere, Terörle Mücadele Sırasında Hollanda'nın operasyonlarına katıldığı Operation Active Endeavour sırasında Akdeniz'deki operasyonel görev de dahil olmak üzere farklı görevlerde yer aldı. HNLMS De Ruyter gemisi, 2006 yılında Bahreyn'de görev yaparken, Bauer, Kalıcı Özgürlük Harekatı'nda Arabistan Denizi'ndeki 150. Yardımcı Komutanı olarak görev yaptı. Ayrıca, Operation Atalanta'nın bir parçası olarak Afrika Boynuzu'nda korsanlıkla mücadele operasyonlarına katıldı; bu operasyonlar özellikle Somali ve çevre denizlerini koruma odaklıydı. Bauer, 2010-2011 yılları arasında Rotterdam sınıfı bir çıkarma platformu dokusu (LPD) olan HNLMS Johan de Witt'i komuta etti.[3]

2011 yılında Bauer, tuğamiralliğe terfi etti ve Hollanda'nın gelecekteki savunma alanlarına odaklanan Operasyonel Politika ve İnovasyon Planları Yardımcı Direktörü olarak atandı. 2012 yılında tüm savunma ve savaş planlama politikalarından sorumlu olan Planlar Direktörü olarak tüm savunma ve savaş planlama politikalarından sorumlu olan Planlar Direktörü olarak terfi etti. Bu, Hollanda Silahlı Kuvvetleri tarafından alınan organizasyonel yapı önlemleri dahil olmak üzere savunma ve savaş planlama politikalarının yanı sıra, siber savaşa özgü olan Savunma Siber Komutanlığı'nın oluşturulmasını içeriyordu. Bauer aynı zamanda Savunma Araştırma ve Geliştirme Konseyi, Ulusal Siber Güvenlik Konseyi ve Hollanda Sahil Güvenliği Konseyi üyesi olarak görev yaptı. Bauer aynı zamanda Savunma İş Platformu Başkanı olarak görev yaptı ve aynı zamanda 4 ve 5 Mayıs Ulusal Komitesi Yönetim Kurulu üyesi oldu.[3]

Robert Peter Bauer, 22 Eylül 2015'te Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak atandı ve tüm Amiral rütbesine terfi etti. Temmuz 2017'de Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı görevini Martin Wijnen'e devretti, Savunma Kuvvetleri ve özel sektör arasındaki işbirliği konusunda reformlar başlattı.[3] Bauer, 5 Ekim 2017'de Tom Middendorp'un istifası ve iki Hollandalı askerin Mali'deki bir eğitim kazasının ardından Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert'in istifasının ardından Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak atandı. O tarihten itibaren Robert Peter Bauer, Kraliyet Hollanda Donanması'ndaki en yüksek rütbe olan Tümamiral rütbesine terfi etti - NATO OF-9 bayrak subayı rütbesine denk gelen bu rütbe dört yıldız içerir. Hollanda Savunma Kuvvetleri'nin genel komutanı olarak Bauer, silahlı kuvvetlere ek finansman sağlama ve modernizasyon çabalarını başlattı. Bauer, örgütsel etkinlik için dönüşümleri öncülük etti, daha modern stratejik savunma politikalarını vurguladı ve silahlı kuvvetlerdeki tüm sektörler arasındaki güveni güçlendirdi.[3]

NATO Askerî Komite Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Bauer, Slovenya Devlet Bakanı Andrej Benedejčič ile görüştü (2023)

9 Ekim 2020 tarihinde Robert Peter Bauer, NATO Askeri Komite Başkanı olarak NATO Genel Sekreteri'nin başmüşaviri olarak NATO Askeri Komitesi'nin Başkanı olarak Müttefik devletlerin Genelkurmay Başkanları tarafından seçildi. Bu göreve Hava Şefi Mareşal Sör Stuart Peach'ın yerine 25 Haziran 2021 tarihinde getirildi.[5][6][7]

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Bauer, Doğu Avrupa'da Baltık Devletleri ve eski Varşova Paktı üyeleri gibi bölgelerde ittifakın savunma önlemlerini güçlendirmeyi amaçlayan önlemler başlattı.[8] Tepki kuvvetlerinin 40,000 askerden 300,000 askere kadar genişlemesi, Romanya, Slovakya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde dört yeni muharebe grubunun oluşturulması ve konuşlandırılması gibi önlemler alındı. Bauer ayrıca Finlandiya'nın ittifaka katılımını hızlandırmaya çalıştı ve Türkiye ve Macaristan'ın karşı çıkmasına rağmen İsveç'in üyeliğini destekledi. Önlemler, çatışmanın potansiyel yayılmasını önlemeyi amaçlayan NATO'nun caydırıcılık politikalarını güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bauer ayrıca Rus Ordusu'nun "hala büyük bir tehdit oluşturabileceğini ve küçümsenmemesi gerektiğini" vurguladı.[9][10][11]

Bauer aynı zamanda farklı üyelerin Ukrayna'ya silah, cephane, ekipman ve diğer malzemeleri bağışlamalarına olanak tanıyan önlemleri de öncülük etti. Bu önlemler, çatışma boyunca Ukrayna'ya güçlü desteklerini sürdürmeyi amaçlıyordu, ancak bu durum NATO üyeleri arasında cephane tedarikinin azalmasına ve ittifakın genel silah stoklarının karşılaştığı zorluklara yol açtı.[12] Bauer aynı zamanda diğer üyeleri, savunma hazırlıklarına ülkelerinin gayrisafi yurt içi hasılasının en az %2'sini ayırma konusunda savunma bütçelerini artırmaya devam etmeye çağırdı.[13] Ukrayna'daki savaşın yanı sıra Bauer, Çin'in Tayvan Boğazı'ndaki faaliyetlerini izliyor ve Arktik'te Rusya'nın olası işlerini de ele alıyor, aynı zamanda Küresel Düzen'de yükselen Çin etkisine karşı mücadele ediyor.[14][15]

Ödüller ve Rozetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bauer'in kariyeri boyunca kazandığı madalyalara ve rozetlere yakından bakış (2019)
  • Komutan, Orange-Nassau Nişanı [16]
  • Subay Haçı (Kalıcı Özgürlük Operasyonu)
  • Hollanda Kraliyet Donanması hizmet madalyası
  • NATO Madalyası ( Aktif Çaba Harekatı, Madde 5)
  • Komutan, Lüksemburg Büyük Dükalığı Liyakat Nişanı [17]
  • Memur, Legion of Honor
  • Büyük Subay, Kraliyet Nişanı [18]
  • Grand Cross, Litvanya Liyakat Nişanı (Varyant: Kamu Hizmeti ve Sınır Ötesi İlişkiler)
  • Barış Operasyonları Hatıra Madalyası
  • Yüksek Savunma Komutanlığı Oluşumunun Altın Güneşi
  • Deniz Hava Kontrolörü Beceri Rozeti
  • NATO Askeri Komite Başkanı Rozeti

Kişisel hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Bauer mühendis bir ailede doğmuştur. Maaike Bauer ile evlidir üç çocuğu vardır.[19]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ (Felemenkçe)(1) 15 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ (Felemenkçe) Benoeming nieuwe Commandant der Strijdkrachten 15 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Rijksoverheid.nl, 24 February 2017.
  3. ^ a b c d e "Admiral Rob Bauer, Chair of the Military Committee". NATO (İngilizce). 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Curriculum Vitae Chief of Defence Admiral Rob Bauer | Publication | Defensie.nl". english.defensie.nl. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "NATO Chiefs of Defence elect next Chairman of the Military Committee – Admiral Rob Bauer of the Netherlands Armed Forces". 16 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Admiral Rob Bauer begins his tenure as Chair of the NATO Military Committee". NATO. 25 Haziran 2021. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2021. 
  7. ^ "Admiral Rob Bauer, Chair of the Military Committee". NATO (İngilizce). 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2021. 
  8. ^ "NATO to boost rapid reaction force to 300,000 troops: Stoltenberg". www.aljazeera.com (İngilizce). 16 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2023. 
  9. ^ "Ukraine conflict: NATO leaders approve four new battlegroups in Eastern Europe". Janes.com (İngilizce). 20 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2023. 
  10. ^ Atlamazoglou, Constantine. "NATO is pouring concrete to support new 'battlegroups' in 4 countries amid rising tensions with Russia". Business Insider. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2023. 
  11. ^ "Never underestimate Russia, top NATO military official warns". POLITICO (İngilizce). 3 Temmuz 2023. 20 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2023. 
  12. ^ Fouche, Gwladys; Siebold, Sabine; Fouche, Gwladys (17 Eylül 2023). "Rising ammunition prices set back NATO efforts to boost security, official says". Reuters (İngilizce). 28 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2023. 
  13. ^ "NATO Details Defense Plans—And Reiterates Call for More Member Spending". Defense One (İngilizce). 11 Mayıs 2023. 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2023. 
  14. ^ Schreiber, Melody (16 Ekim 2022). "A wary NATO watches the Arctic for Russian — and Chinese — aggression". ArcticToday. 17 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2023. 
  15. ^ "Nato-China tension over Ukraine flares up at conference in Iceland". The Straits Times (İngilizce). 16 Ekim 2022. 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2023. 
  16. ^ "Speech by the Netherlands Minister of Defence Ank Bijleveld-Schouten, on the occasion of the change of command from Admiral Bauer to General Eichelsheim on 15 April 2021 in The Hague" (PDF). 15 Nisan 2021. Erişim tarihi: 21 Kasım 2023. 
  17. ^ "The Admiral Rob Bauer, Chief of Defence of the Netherlands was awarded the "Commander of the Order of Merit of the Grand Duchy of Luxembourg", in recognition of his personal involvement for Luxembourg and its Armed Forces. @Defensie". X (formerly Twitter) (İngilizce). 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ Defensie, Ministerie van (2 Temmuz 2020). "Belgische waardering voor Commandant der Strijdkrachten - Nieuwsbericht - Defensie.nl". www.defensie.nl (Felemenkçe). 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "Admiral Rob Bauer, Chair of the Military Committee". NATO (İngilizce). 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Askerî görevi
Önce gelen
Sör Stuart Peach
NATO Askerî Komitesi başkanı Görevde