Roadwarden

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Roadwarden
GeliştiriciMoral Anxiety Studio
YayımcıAssemble Entertainment
MotorRen'Py
PlatformWindows
macOS
Linux
Çıkış12 Eylül 2022
TürRol yapma, etkileşimli kurgu
ModTek oyunculu

Roadwarden, 2022 yılında yayınlanan ve Windows, macOS ve Linux için geliştirilen metin tabanlı bir rol yapma ve etkileşimli kurgu macera video oyunudur. Moral Anxiety Studio tarafından geliştirilen oyun, birden fazla bağımsız insan yerleşiminin bulunduğu bir yarımada üzerinde geçmekte ve canavarlar, gezgin haydutlar gibi tipik rol yapma video oyunu temalarını içermektedir. Oyun, "roadwarden" olarak adlandırılan oyuncu karakterinin ticaret kurmak ve uzak, tehlikeli yarımadanın güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmanın yanı sıra kendisinden önceki "roadwarden"ın ortadan kaybolmasını araştırmak gibi görevleri yapmasına odaklanmaktadır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu, ticareti getirmek, yarımadadaki kabileleri birleştirmek ve diğer tüccar loncalarıyla ticaret yapmak amacıyla bir tüccar loncası tarafından uzak bir yarımadada "roadwarden" olarak hizmet etmesi için kiralanan bir karakteri kontrol eder. Oyuncu ayrıca yerleşim yerleri arasındaki yolları korumak ve sakinlerinin güvenliğini sağlamakla da görevlidir. Standart zorluk seviyesinde oynandığında oyuncuya, memleketi Hovlavan'a dönmeden önce görevini tamamlaması için 40 oyun içi gün verilir.[1]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

A pixel-art illustration on the left shows a top-down view of a village. The right side shows icons such as a quarter-depleted heart for health, as well as actions such as "Save" or "Wait"; the cursor is currently over a food icon, with a popup related to nourishment showing.
Oyunun üç bölüme ayrılmış arayüzünün ekran görüntüsü: solda bir çizim, ortada diyalog ve seçimler, sağda ise eylemler ve istatistikler

Roadwarden, sol tarafta oyuncunun o anda bulunduğu alanın bir haritasını veya resmini gösteren bir illüstrasyon paneli bulunan bölümlü bir düzendedir ve henüz keşfedilmemiş alanlar sis ile kaplanmıştır. Sağ panelde metin ve duruma göre tıklanabilir diyalog ve eylem seçenekleri bulunur ve zaman zaman oyuncunun sözcük istemlerini yazacağı metin kutularını içerir. Oyun ekranının en sağdaki bölümü oyuncunun istatistiklerini gösterir: mevcut tarih ve gün batımına kalan süre, sağlık, beslenme, zırh, görünüm ve pneuma (mana, büyü tabanlı bir karakter seçen oyuncular için). Roadwarden'da ayrıca hikâyenin havasına u ve sık sık değişen ortam müziği de vardır.[2]

Oyuncu, dövüşçü veya büyücü gibi birden fazla karakter sınıfını seçebileceği gibi, NPC'lerle etkileşimi etkileyecek karakterinin oyun-içi dini gibi karakter geçmişine dair seçimler de yapabilir.[2]

Oyun, bir açık dünya seyahat sistemi kullanır ve oyuncunun oyun dünyasını kendi hızında keşfetmesine ve ilerledikçe haritasını çıkarmasına olanak tanımaktadır. Oyuncu, tipik RPG tarzında her bir gelişmenin oyuncunun günlüğüne işlendiği görevler toplayabilir.[3] Oyun hayatta kalma unsurları içerdiğinden, oyuncu başarılı olabilmek için beslenme, sağlık, kişisel hijyen ve para ("dragon bones" veya "rings" olarak anılır) gibi unsurlara dikkat etmelidir. Para genellikle silah, konaklama ve oyuncunun atının yiyeceği gibi diğer ögeler için gereklidir.

Roadwarden ayrıca seçimin önünde bir zar simgesiyle gösterilen rastgele şansa dayalı seçimler kullanır. Oyun, bu seçimlerden çıkacak olumlu bir sonucun olasılığını sayılar yerine düz yazı olarak verilmiş cümlelerin anlamına dayandırarak aktarmaya çalışmaktadır.

Oyun döngüsündeki tipik bir gün, keşif, diğer karakterlerle diyalog, zaman zaman dövüş ve gece çökmeden önce dinlenmek ve iyileşmek için güvenli bir yer bulmayı içermektedir.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Roadwarden, inceleme toplayıcı Metacritic'te 100 üzerinden 85'lik bir başlangıç puanı ile beraber olumlu eleştiriler almıştır.[4] RPGFan, oyunun pozitif yönlerini şöyle özetlemiş: "Cesur ve farklı bir dünya, tüm parçalar birlikte harika bir şekilde çalışıyor, olağanüstü bir yazarlık"[2] ve tek büyük eleştirisinin bazı kararların oyunun sonuna etki etmemesi olduğunu belirterek bir süreksizlik hissine dem vurmuştur. TheGamer oyunu Disco Elysium ve Citizen Sleeper oyunlarıyla karşılaştırmış ve "kapitalizmin sürekli ve zorba bir varlık olduğunu" belirtmiştir.[5] PC Gamer oyunu bir fantastik romanın açılışına benzetmiştir.[6]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Evans-Thirlwell, Edwin (13 Eylül 2022). "Roadwarden review - one of the finest historical fantasies you'll play". Eurogamer.net (İngilizce). 25 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  2. ^ a b c Richardson, Bob (16 Ekim 2022). "Roadwarden Review". RPGFan (İngilizce). 25 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "RPGFan" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ Castello, Jay (8 Eylül 2022). "Roadwarden review: a beautifully written visit to a mystery-filled peninsula". Rock, Paper, Shotgun (İngilizce). 25 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  4. ^ "Roadwarden for PC reviews". Metacritic. 25 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  5. ^ Sledge, Ben (1 Ekim 2022). "Roadwarden Proves That Games Are About More Than Just Graphics". TheGamer (İngilizce). 25 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  6. ^ Morton, Lauren (16 Ağustos 2022). "Roadwarden feels just like cracking open a huge fantasy novel". PC Gamer (İngilizce). 25 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]