Riga metrosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Riga metrosu
Genel
Yerel adıRīgas metropolitēns
Hizmet alanıRiga, Letonya
Taşıma türüMetro
Hat sayısı3
İstasyon sayısı33
Teknik
Sistem uzunluğu8,3 km
Sistem haritası

Riga Metrosu (Letonca: Rīgas metropolitēns), Sovyetler Birliği döneminde[1] Riga, Letonya'da planlanan bir metro sistemiydi. 2021 yılına kadar toplam 33 istasyonlu üç hat inşa edilmesi planlanmıştı. Ancak 1980'lerin sonunda Şarkı Devrimi sırasında tüm proje muhalefetle karşılaştı ve Sovyetler Birliği'nin düşüşüyle birleşerek inşaatına başlanması 1990'da planlandı ancak plan asla gerçekleşmedi.

1990'dan bu yana göç ve negatif nüfus artış hızı nedeniyle kentin nüfusu azalmaktadır ve bu da yakın gelecekte Avrupa Birliği finansmanı ile bile tam bir metro sistemi beklentilerini gerçekçi hale getirmemektedir. Aslında, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra, metro sisteminin olası inşaatı nadiren kamuoyunda tartışıldı, ancak tartışmalar sonunda gereksiz olduğu için reddedildi.[2] Bu tamamlanamayan metro sonucu Riga, Avrupa Birliği'nin yeraltı hızlı geçiş sistemine sahip olmayan en büyük başkentidir.[2]

Projenin iptali[değiştir | kaynağı değiştir]

Metro hatları sistemi ile şehir kurma planı 1986

1980'lerin sonu, Riga ve Letonya hükûmetlerinin metroyla ilgili kararlarının yanı sıra Moskova'dan uzmanların yeterliliğine ilişkin tartışmalara ve şüphelere yol açtı. 1987'de ekolojik aktivistler bir protesto eylemi düzenlediler. Protestoya rağmen teknolojik ve ekonomik planlamanın ikinci aşamasında çalışmalara başlama kararı alındı. Ancak, yerel uzmanlardan Letonya'nın Moskova'dan gelen uzmanlara olan bağımlılığını azaltmak için yapılan işlerin çoğunu devralmaları istendi.

İki ay sonra, planlama komisyonu projeye devam etmek için ekonomik veya teknolojik bir temel olmadığı sonucuna vardı ve on iki yıllık planlama fiilen herhangi bir çalışma yapılmadan sona erdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]