Reseptör aracılı endositoz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Klatrin bağımlı endositozun mekanizması.

Reseptör aracılı endositoz (RAE), diğer adıyla klatrin bağımlı endositoz, hücrenin; içeri alınacak moleküllere özgü reseptör bölgelere sahip proteinleri içeren hücre zarı veziküllerinin içe doğru kıvrılarak, molekülleri içine aldığı bir işlemdir.

İşlem[değiştir | kaynağı değiştir]

Ligandın hücre zarını kapsayan reseptörlere bağlanmasından sonra, hücre zarı kaplanmasına ve zar invajinasyonunun biçimlenmesine yol açan, hücre zarı boyunca bir sinyal gönderilir. Reseptör ve onun ligandları daha sonra klatrin kaplı veziküller içinde opsonize olur. Opsonize olduktan sonra, klatrin kaplı veziküllerin katları ayrılır (veziküllerin diğer membranlarla kaynaşması için gereken bir ön koşul) ve erken endozomu oluşturmak için tek tek bulunan veziküller kaynaşır. Reseptör ligand ile internalize olduğu için sistem doyurulabilir hale gelir ve reseptörler yüzeye geri dönüştürülene kadar alınımlar reddedilir.

Deneyler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hücre zarını boyamak için floresan boyalar kullanılarak, hücre zarı parçalarının internalizasyonunun mikroskopiyle takip edilebilir.

RAE işlemi sadece belirli moleküllere özel olmadığı için, ligand daha büyük moleküller için de taşıyıcı görev üstlenebilir. Hedef hücrenin bilinen spesifik molekülleri varsa, pinositik reseptör ilaçlar tutunabilir ve internalize olabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]