Zorla Güzellik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Reasons to be Pretty sayfasından yönlendirildi)
Zorla Güzellik
reasons to be pretty
oyunun afişi
oyunun afişi
YazarNeil LaBute
KarakterlerSteph
Greg
Kent
Clarly
İlk gösterim2 Haziran 2008, Lucille Lortel Tiyatrosu, New York
ÜlkeABD
Orijinal dilİngilizce
Zaman ve mekânuzak banliyöler.
Resmî sitesi
IBDB profili

Zorla Güzellik (İngilizce özgün adıyla reasons to be pretty), Amerikalı oyun yazarı ve bağımsız film yönetmeni Neil LaBute'un "güzellik kavramı" üzerine yazdığı üçlemenin son oyunu olarak 2008 yılında yazdığı tiyatro oyunu. Üçlemenin önceki oyunları Şeylerin Şekli ve Şişman Domuz idi. Yazarın Broadway'de sahnelenen ilk oyunu olan Zorla Güzellik'in prömiyeri 2 Haziran 2008 yılında New York'taki Lucille Lortel Tiyatrosu'nda yapıldı.

Zorla Güzellik, 13 Mart 2009'da Broadway'deki Lyceum Tiyatrosu'nda sahnelenmeye başlandı. Oyun bu sergilenişi ile aynı yıl çeşitli Tony Ödülü adaylıkları kazandı. LaBute "En İyi Oyun" dalında aday olurken, başrol oyuncusu Thomas Sadoski "En İyi Erkek Oyuncu", Marin Ireland ise "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" dallarında Tony adayı gösterildiler.

Oyun, çarpıcı, sert, hızlı ve komik dialoglarıyla; sözel, duygusal ve fiziksel bir komedidir. Londra prömiyeri 2011 yılında Almeida Tiyatrosu'nda, Kanada prömiyeri ise 19 Kasım 2012'de Montreal'deki Théâtre La Licorne'de yapıldı. Türkiye'de ise ilk kez 2010/2011 sezonunda Kent Oyuncuları tarafından sahnelendi. Defne Halman ve Engin Hepileri birlikte yönettikleri oyunun başrollerini de üstlendiler.

Oyunun konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun baş karakterleri Greg ve sevgilisi Steph'tir. Diğer karakter ise çiftin yakın arkadaşları Kent ile Clarly'dir. Oyunun ekseninde yer alan Greg herhangi bir yerde durmayı ya da bir rüzgara kapılmayı sevmeyen, sadece durmayı arzulayan bir karakterdir. Fakat yaşadığı ortam içinde bunu başaramaz. Çünkü birçok insan gibi onun da bir ilişkisi vardır. O ilişkinin içinde, Steph'le bir duruş belirlemek zorundadır. İlişkileri sadece Greg'in tercihleriyle belirlenemiyordur. Ancak karşı tarafın tercihleriyle birleştiğinde bir bağ oluşmaktadır. Bu bağ ise Greg'in duruşuna uymamaktadır. Bir süre sonra Greg bu durumdan rahatsız olmaya başlar ve insani vasıflarını "duruş belirleme" adı altında yozlaştırır. Sonunda ise kendini olmak istemediği yerlerde bulur.

Oyunun kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

2010-2011 sezonu Kent Oyuncuları sahnelenişi
Oyuncular

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]