Razia Barakzai

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Razia Barakzai
Doğum1995
Ferah,Afganistan
MilliyetAfgan
EğitimHerat Üniversitesi
MeslekAktivist
ÖdüllerBBC 100 Kadın(2021)

Razia Barakzai, Afgan üniversite profesörü, aktivist ve protestocudur. Taliban'ın tekrar iktidara gelmesiyle kadınların çalışma ve eğitim hakkı için birçok yürüyüş organize etmiştir. Hayatları riskte olan Afgan kadınlarının verdikleri mücadeleleri anlatan "We Are Still Here" isimli romanda yer almıştır.[1] 2021 yılında BBC'nin yayınlandığı en ilham veren 100 kadından biri olmuştur.

Kişisel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1995 yılında Ferah vilayetinde doğmuştur. Babası savunma sektöründeki uzun yıllar boyunca Afganistan'da güvenlik kuvvetleri komutanı olarak görev yapmış, annesi ise ev hanımıdır. Herat Üniversitesi'nden hukuk ve siyaset bilimi alanlarından mezun olmuştur. Kabil Üniversitesi'nde de işletme üzerine yüksek lisans yapmış ve ayrıca burada profesör olarak da çalışmıştır. Ayrıca, seçim komisyonu ve beş projesini onaylayan ve uygulayan Başkanlık Ofisi de dahil olmak üzere çeşitli departmanlarda üç buçuk yıl çalışmıştır.[2] Taliban'ın iktidara gelmesiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda çalışan Barakzai işsiz kalmıştır.[3]

Aktivizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşanan olaylardan dolayı Ferah ilinden gelen kadınlarla birlikte protesto etmeye, gösteri yapmaya ve Afgan Kadınların sesi olmaya karar vermişlerdir. Afgan Kadın Savaşçılarının Spontane Hareketi olarak bilinen Afgan Kadınların Kendiliğinden Hareketi de dahil olmak üzere Afgan kadın hakları protestolarının kurucusu ve lideridir. Son dokuz yıldır yorulmadan insan hakları için mücadele etmektedir.[1] Kabil'de kadınların çalışma ve eğitim hakkı için yürüyüşlerde aktif rol oynamıştır.16 Ağustos 2021'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önündeki bir kavşak olan Sanbaq Meydanı'nda ellerinde Dari, Peştuca ve İngilizce "Afgan kadınlar var" yazan bir kağıt tutarak gösteri yapmaya karar vermişlerdir. Bekçiler silahlarıyla onları durdurmaya çalışmıştır, birçok kadına şiddet uygulanmıştır.[2][4] Razia Barakzai, sloganlarına sosyal medyadan da devam etmiştir. #AfghanWomenExist (Afgan Kadınlar Vardır) sloganın arkasındaki kadınlardan biridir.[3] Çalışmaları dünya çapında tanınan Razia, New York Times, Washington Post, BBC ve People dergisi tarafından tanındı. Razia, Ağustos 2021'den bu yana yerel ve uluslararası televizyonda 40'tan fazla medya röportajında yer aldı ve Afgan kadın ve kız çocukları için kötüleşen insan haklarını tartışmıştır.[1]

Barakzai, artan ölüm tehditleri nedeniyle sonunda memleketinden kaçmıştır.[5]

2021 yılında BBC'nin yayınlandığı en ilham veren 100 kadından biri olmuştur.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Team". Task Force Nyx (İngilizce). 2 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b ""Natürlich haben wir Angst": So lebt es sich als Frau in Afghanistan". DER STANDARD (Almanca). 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023. 
  3. ^ a b c "BBC'nin 2021 yılı 100 Kadın listesi yayımlandı: Bu yılki listede Sevda Altunoluk ve Elif Şafak da var". BBC News Türkçe. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  4. ^ Latifi, Ali M. "Women march in Kabul to demand role in Taliban government". www.aljazeera.com (İngilizce). 4 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Afghan women raise their voices in two new anthologies". 17 Ağustos 2022. 17 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023.