Rafig Gasımov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rafig Gasımov
DoğumAzericeRafiq Yunis-Əli oğlu Qasımov
26 Haziran 1931
İrevan, Sovyetler Birliği
EğitimBakü Devlet Üniversitesi
MeslekBilim insanı

Rafig Gasımov (Azerice: Rafiq Yunis-Əli oğlu Qasımov; 26 Haziran 1931, Erivan doğumlu) Azerbaycanlı bir bilim adamı, profesör ve Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi'nin muadil üyesidir.[1][2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rafiq Kasımov, 26 Haziran 1931 tarihinde Ermenistan SSC'nin Yerevan şehrinde doğmuş, Azerbaycan Devlet Üniversitesi Biyoloji Fakültesi'nden mezun olmuştur. Şu anda Rafiq Kasımov, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi A.I. Garayev Fizyoloji Enstitüsü'nde laboratuvar başkanı olarak görev yapmaktadır. Rafiq Kasımov, uluslararası iktiyoloji komisyonu ve uluslararası mersin araştırma grubu üyesidir.[3]

Bilimsel Faaliyet[değiştir | kaynağı değiştir]

Gasımov, bazı balık türlerinde beslenme ve savunma yeteneklerinin oluşma olasılıklarını ilk keşfeden kişidir. Bu davranışsal becerilerin erken ontogenezdeki gelişim ve oluşum süreçlerinin zaman çizelgelerini belirleyerek araştırmıştır. Rafiq Kasımov, Hazar mersini türlerinin (beyaz mersin, yıldız mersin, Rus mersin ve Sibirya mersini) erken gelişim aşamaları için optimal sıcaklık, tuzluluk ve aydınlatma koşullarını da belirlemiştir. Petrol ve gaz çıkarma atıklarının balıkların temel işlevleri üzerindeki etkilerini inceleyerek, Rafiq Gasimov bunların nötralizasyonu için belirli yöntemler önermiştir. Ayrıca, mersin ve sazanın yeni hibritlerini üreten bilim adamı, toplamda 243 bilimsel makale yayımlamış, danışmanlığında 30 doktora ve 3 bilimler doktorluğu tezi başarıyla savunulmuştur.[4][2]

Bazı eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Касимов, Рафик (1980). Сравнительная характеристика поведение дикой и заводской молоди осетровых в раннем онтогенезе. Bakü: Elm.
  • Касимов, Рафик (1984). Возрастно-весовой стандарт заводской молоди Каспийских осетровых (совместно с В. И. Лукьяненко, А. А. Кокоза). Volgagrad.
  • Касимов, Рафик (1986). Влияние химических реагентов и бурового шлама на гидробионты и пути снижения его токсичности. Обзорная информация Мин. газ. промыш. СССР.
  • Касимов, Рафик (1987). Эколого-физиологические особенности развития ценных промысловых рыб Азербайджана. Baku: Elm.
  • Касимов, Рафик (2001). Чудесные рыбы Каспия. Bakü.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Qasımov Rafiq Yunisəli oğlu" (Azerice). science.gov.az. 19 Eylül 2021. 5 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Məhyəddinqızı 2017, s. 97-105.
  3. ^ "AMEA-nın müxbir üzvü Rafiq Qasımovun 90 yaşı tamam olur". science.gov.az. 25 Haziran 2021. 20 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2023. 
  4. ^ "Rafiq Qasımov" (Azerice). nkpi.az. 20 Eylül 2021. 20 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.