Rabia işareti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
R4BIA işareti
Recep Tayyip Erdoğan'ın Rabia işareti yaptığı bir fotoğraf.

Rabia işareti (Arapçaشارة رابعة, R4BIA olarak da yazılır), 2013 Mısır askerî darbesini protesto etmek amacıyla Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir el işareti. İsmini, darbe karşıtı oturma eylemlerinin ve sonrasında 2013 Mısır katliamının konumu olan Rabia el-Adeviyye Camisi'nden almıştır. İşaretin sosyal medyada kullanılan sarı-siyah sembolü Türkiye'de ortaya çıkmıştır ve darbe destekçilerinin kullandığı V işaretine karşıt bir işaret olarak kullanılmıştır.[1][2] Oturma eylemlerinin başlangıcı olan 14 Ağustos, Uluslararası Rabia Platformu tarafından "Dünya Rabia Günü" olarak ilan edilmiştir.[3]

Rabia işareti ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet" anlamıyla da kullanılmıştır.[1] Kelime anlamı "dört"tür.

Anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhammed Mursi destekçileri tarafından kurulan r4bia.com sitesinde yer alan açıklamaya göre Rabia işareti adını, darbe karşıtı oturma eylemlerinin yapıldığı ve sonrasında 2013 Mısır katliamının gerçekleştiği Rabia el-Adeviyye Camisi'den almaktadır. Camiye ismini veren sufi Rabia el-Adeviyye, ailesinin dördüncü evladıdır ve Rabia ismi Arapçada "dört" anlamına gelir. Aynı zamanda Muhammed Mursi, Mısır'ın dördüncü cumhurbaşkanıdır.

Sosyal medyada sıkça kullanılan semboldeki sarı renk Kubbetü's-Sahre'nin altın sarısı kubbesini ve siyah renk de Kâbe'nin siyah örtüsünü simgelemektedir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Rabia işaretinin geleceği". Habertürk. 16 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  2. ^ a b "İşte Rabia işaretinin bilinmeyenleri". Habertürk. 30 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  3. ^ "14 Ağustos "Dünya Rabia Günü" ilan edildi". Anadolu Ajansı. 31 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021.