Rāzna Millî Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Raznas Milli Parkı

Raznas Milli Parkı (Letonca: Raznas nacionalais) Letonya'nın doğusunda yer alan milli parkın bulunduğu bölge Latgal platosuna aittir. Raznas Milli Parkı 59.615 hektardır. Milli park ülkenin Rezeknen bölgesine ve kısmen Dagdsk ve Ludzen bölgelerine aittir.[1] Raznas Milli Parkı "Natura 2000" sınıflandırmasına dahil edilmiştir.

Genel bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aynı adı taşıyan mevcut doğa parkının statüsünün değiştirilmesi sonucu 1 Ocak 2007 tarihinde kurulmuştur. Bu değişiklik fikri Daugavpils Üniversitesi'ne ait idi. Raznas Milli Park Gölü'nü korumak için kuruldu. Raznas Gölü, Letonya'nın ikinci büyük gölüdür. Göz kumlu plajları ile ünlüdür. Zengin balık stoklarına sahip olan bu gölde balıkçılık oldukça gelişmiştir. Gölün etrafındaki alan milli parka da dahildir. Milli park alanının %14'ü su yüzeyidir. Raznas Gölü'nde 27 balık türü kaydedilmiştir. Bu türlerin %90'ı Letonya'daki diğer göllerde bulunur. Milli parkın ana değerli ekosistemi doğal geniş yapraklı ormanlardır. Ormanlarda çeşitli nadir bitki türleri vardır. Egezers Gölü'ndeki 26 küçük adada yayılmış olan bitki örtüsü de yaygındır. Gölün kıyısındaki turizm kampı yılda 800 kişi almaktadır.[2] Doğal düz alanların da kendi koruyucu özellikleri mevcuttur.[3] Bölgede özel olarak korunan 15 kuş türü bulunmaktadır.[2] Milli parkın en yüksek zirvesi Raznas Gölü'nün güneybatısında yer alan Makonkalns Tepesi'dir (248 m). Tepede 13. yüzyıldan kalma Volkenberg Kalesi bulunmaktadır. Raznas Milli Parkı'nda süt çiftlikleri mevcuttur. Ancak, 2000'den sonra birçok çiftliğin üretkenliği düşmüştür. Şimdi birkaç çiftlik sadece iç talebe göre hizmet etmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rāznas nacionālais parks". 13 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b (İngilizce) Spatial Structures of Tourism in the Rāzna National Park and Planning for Sustainable Development[ölü/kırık bağlantı]. Par Andris Klepers, Maija Rozīte et Juris Smaļinskis. Dans Sustainable Planning Instruments and Biodiversity Conservation Proceedings of the 2nd North Vidzeme Bioshere Reserve and Vidzeme University of Applied Sciences. Conférence scientifique internationale des 13–14 novembre 2008 à Valmiera, Latvia.
  3. ^ "Национальный парк Разнас". 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  4. ^ (İngilizce)[ölü/kırık bağlantı] [1] Rāzna national park - Social and economic description of the territory. Rapport LIFE 04 NAT/LV/000199.