Rüstem Ümerov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rüstem Ümerov
Рустем Умєров
Ukrayna Savunma Bakanı
Görevde
Makama geliş
6 Eylül 2023
Başkan Volodimir Zelenski
Başbakan Denis Şmihal
Yerine geldiği Oleksiy Reznikov
Kişisel bilgiler
Doğum 19 Nisan 1982 (42 yaşında)
Bulungur, Semerkant, Özbekistan SSC
Partisi Holos

Rüstem Ümerov (UkraynacaРустем Енверович Умєров, Kırım TatarcasıRustem Enver oğlu Ümerov, 19 Nisan 1982), Kırım Tatarı kökenli Ukraynalı siyasetçi, iş insanı ve yatırımcı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi daimî heyetinin başkan yardımcılığı, Kırım Tatar Millî Kurultayı delege üyeliği ve Kırım Tatar Millî Meclisi eski başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun danışmanlığı görevlerinde bulundu.[1] Umerov, Aralık 2020'den bu yana Kırım Platformu diplomatik girişimine eş başkanlık yapmaktadır. Eylül 2023'te ise Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Umerov'u Oleksiy Reznikov'un yerine Ukrayna savunma bakanı olarak atadı.

Rustem Enver oğlu Umerov, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olan Kırım yarımadasındaki Aluşta'dan Kırım Tatar Müslüman bir ailenin çocuğu olarak 1982 yılında Sovyetler Birliğine bağlı Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Semerkant şehrinde doğdu.[2] Babası Enver Umerov bir mühendislik teknolojisi uzmanı; annesi Meryem Umerova ise kimya mühendisidir. 18 Mayıs 1944'te Umerov'un ailesi, Sovyet hükûmeti tarafından Kırım Tatar halkıyla birlikte anayurtlarından Özbekistan SSC'ne sürgün edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Zelenskiy, Kırım Tatar Türkü Umerov'u Savunma Bakanı olarak atadı". Euronews. 4 Eylül 2023. 4 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2023. 
  2. ^ "Rustem Umerov: Who is Ukraine's next defence minister?". BBC News (İngilizce). 4 Eylül 2023. 4 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2023.