Pyotr Dolgov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Andreyev ve Dolgov'u taşıyan Volga adlı stratosfer aracı

Pyotr İvanoviç Dolgov (RusçaПётр Иванович Долгов; 21 Şubat 1920 - 1 Kasım 1962), Sovyetler Birliği Kahramanı[1] (1962) Sovyet usta paraşütçü[a] ve hava subayı. 1962 yılında Volga adlı stratosferik balondan yaptığı 28.640 metreden yaptığı uzay atlayışı öncesinde maskesi çatlamış ve iniş sırasında hayatını kaybetmiştir. Beraber uzaya çıktığı Andreyev ise 25.500 metrelik atlayışında başarılı olmuş ve FAI tarafından onaylanan derecesi[2] ancak 2012 yılında Felix Baumgartner tarafından kırılmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

21 Şubat 1920'da çiftçi bir ailenin oğlu olarak Penza Oblastındaki Zemetçinksiy kasabasında dünyaya gelmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu saflarında çarpışmış, Doğu Cephesinde Budapeşte Muharebesi ve Viyana'nın alınmasında başarıyla görev yapmıştır. Savaşın ardından 1947 yılında Ryazan Havacılık Akademisinden mezun olmuştur. Usta paraşüt test pilotu olarak görev yapmış toplamdaki 1409 atlayışında 8 dünya ve Sovyet rekoru kırmıştır. Vostok uzay mekiğinin fırlatma koltuklarının tasarımı ona aittir.

Stratosfer atlayışı[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Kasım 1962 tarihinde Sovyet Uzay Programının başındaki Sergey Korolyev tarafından Volga stratosfer aracıyla test atlayışı yapmak üzere görevlendirilir. Programa göre Binbaşı Andreyev stratosferden serbest düşüş yaparken, Albay Pyotr Dolgov ise yaklaşık 28 bin metre yüksekten kendi özel tasarım uzay kıyafetiyle atlayacak ve paraşütü özel olarak havasız ortamda açılarak dünyaya inecektir. Andreyev 25.500 metreye tırmandıktan sonra serbest düşüş şeklinde atlar ve paraşütle başarılı şekilde yere iner. Sonra atlayan Dolgov ise atlayış esnasında sallanan balondan inerken kaskının camını çatlatır ve iniş sırasında basınç farkından dolayı hayatını kaybeder ancak havasız ortam için tasarladığı paraşüt başarılı şekilde testten geçer, Dolgov'un cansız bedeni yere iner.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugün anısı havacılık camiasında çeşitli birimlerde yaşatılmaktadır. Ölümünün ardından Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilmiştir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rusçası: Мастер парашютного спорта СССР

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 12 Aralık 1962 tarihli unvana sahibidir 1 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça) 1 Aralık 2022 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ FAI resmi sitesinden 1 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 1 Aralık 2022 tarihinde erişilmiştir