Pusher (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pusher (Torbacı), Nicolas Winding Refn'in ortak yazıp yönettiği, ilk sinema filmi olan 1996 yapımı Danimarka suç gerilim filmidir.[1][2] Danimarka film tarihinde etkili olduğu düşünülen ticari başarı, Mads Mikkelsen'in ilk rol aldığı sinema filmi niteliği de taşımaktadır.

Film, Danimarka'nın Kopenhag kentindeki yeraltı suç dünyasında geçiyor ve ters giden bir uyuşturucu satışı sırasında büyük miktarda para kaybettikten sonra, borcunu ödemek için birkaç günü kalan Frank'in (Kim Bodnia) çaresizliğinin hikâyesini anlatıyor.

Her ne kadar Pusher'ın bir seri olması planlanmasa da maddi zorluklar Nicolas Winding Refn'i devam filmleri yapmaya zorladı. Bunlar, ilk filmdeki olaylardan sonra Mikkelsen'in karakterine odaklanan Pusher II ve Pusher'da tanıtılan başka bir ikincil karaktere odaklanan Pusher 3 olmak üzere iki filmdi. Her ikisi de ticari ve kritik başarılara imza attı. Aynı filmin Hintçe versiyonu 2010'da[3] ve İngilizce versiyonu da 2012'de yayınlandı.[4]

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Kopenhag'da düşük seviyeli bir uyuşturucu satıcısı Frank'in (Kim Bodnia) yardımcısı Tonny (Mads Mikkelsen) ile eroin anlaşmasına gitmesiyle başlar. İkili, ürünlerinin yalnızca bir kısmını sattıktan sonra şehirde boş bir şekilde gezer. Daha sonra Frank, komisyon karşılığında zulasının bir kısmını elinde bulunduran fahişe arkadaşı Vic'i (Laura Drasbæk) ziyaret eder. Vic, Frank'le ciddi bir ilişki kurmak ister, ancak Frank'in böyle bir niyeti yoktur.

Frank, eski hücre arkadaşı Hasse (Peter Andersson) adında bir İsveçli tarafından ziyaret edilir ve ikili, büyük bir uyuşturucu anlaşması yapar. Frank, eroini almak için tedarikçisi olan yerel uyuşturucu baronu Milo'yu (Zlatko Burić) ziyaret eder. Önceden Milo'ya bir miktar borcu olan Frank, eroinin maliyetini karşılayamaz ancak Milo, parayla hemen geri dönmesi şartıyla uyuşturucuyu almasına izin verir.

Ancak anlaşma sırasında polis baskınına uğrarlar. Kaçma sürecinde Frank, eroini Sankt Jørgen Gölü'ne döker. Karakolda polis memurları, Tonny'nin itirafta bulunarak Frank'i açığa çıkardığına ikna etmeye çalışır, ancak Frank hiçbir şeyi itiraf etmez. Yirmi dört saat sonra serbest bırakıldığında parayı ve uyuşturucuyu nasıl kaybettiğini açıklamak için Milo'ya döner. Milo, Frank'in hikâyesine inanmaz ve bu sefer borcunu faiziyle geriye ister. Frank daha sonra Tonny'yi bir barda bulur ve bir beysbol sopasıyla darp eder.

Milo'nun adamı Radovan (Slavko Labović), borçlarının bir kısmını tahsil etmesine yardımcı olmak için Frank'e eşlik eder. İkili dostça sohbet ederken Radovan, bir restoran açma konusundaki gizli arzusunu paylaşır. Radovan, Frank'in uyuşturucu bağımlısı bir müşterisini banka soymaya zorlamaya çalışır, ancak bağımlı onların önünde intihar eder. Frank para kazanmak için başka girişimlerde bulunurken Vic, ciddi ilişki kurma konusunda daha ısrarcı olmaya başlar. Frank onu birkaç kulübe götürür ve hasta köpeğini görmesi için onu veterinere götürmeyi planlar.

Frank sonunda bir anlaşma yapar ama uyuşturucu kuryesi ona ihanet eder ve eroini karbonatla değiştirir. Radovan arkadaşça tavrından vazgeçer ve borcunu kısa süre içinde ödememesi halinde Frank'i ciddi şekilde yaralamakla tehdit eder. Frank, uyuşturucu ticareti yapan bazı vücut geliştiricilerin spor salonundan para ve uyuşturucu çalar, ancak kısa süre sonra Radovan tarafından yakalanır ve işkence görür. Sakladığı silahıyla ateş açarak kaçmayı başaran Frank, Vic ile birlikte İspanya'ya kaçma planları yapar. Kopenhag'da son anlaşmasını başarıyla yaptıktan sonra, Milo telefon konuşmasında aralarındaki kavgaya son vermek için kapora kabul edeceğini söyler. Ancak Milo ve yandaşları Frank geldiğinde onu öldürmeyi planlamıştır. Frank, Vic'e kaçma planlarının iptal edildiğini açık bir şekilde söyleyince, telefon konuşması sırasında başka bir tarafa bakarken Frank'in zulasındaki parasını çalar ve kaçar.

Film, şehir çapında düşmanları onu ortadan kaldırmaya hazırlanırken Frank'in nefes nefese kalmasıyla sona erer.

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kim Bodnia, düşük seviyeli bir uyuşturucu satıcısı olan Frank
  • Zlatko Burić, yemek pişirmeye düşkün, güçlü bir Sırp uyuşturucu baronu olan Milo
  • Laura Drasbæk, birinci sınıf bir fahişe ve Frank'in kız arkadaşı Vic
  • Slavko Labović Milo'nun uygulayıcısı ve gelecek vadeden restoran işletmecisi Radovan
  • Mads Mikkelsen, Frank'in neşeli ama çılgın ortağı Tonny
  • Vanja Bajičić, Radovan'ın kuzeni ve Milo'nun haydutu Branko
  • Peter Andersson, İsveçli uyuşturucu satıcısı Hasse
  • Lisbeth Rasmussen, Frank'in güvenilmez uyuşturucu kuryesi Rita
  • Levino Jensen, vücut geliştiricisi olan uyuşturucu satıcısı Mike
  • Thomas Bo Larsen, Frank'e borcu olan uyuşturucu bağımlısı müşteri
  • Lars Bom, Frank'i sorgulayan memur
  • Nicolas Winding Refn, Frank ve Tonny'den uyuşturucu satın alan genç Brian rolünde
  • Gordon Kennedy, Frank'in bir uyuşturucu ticareti sırasında zorbalık yaptığı Akrep lakaplı müşterisi
  • Jesper Lohmann, Mikkel

İzlenim[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Danca dilindeki ilk gangster filmi olarak kabul edildi ve Winding Refn ve birkaç başrol oyuncusu için çığır açan bir başarı haline geldi. Winding Refn, filmin son derece sadık hayranlardan oluşan kültler oluşturduğunu ve karakterlerin giydiği kostümleri taklit etmelerinin Danimarka modasını etkilediğini iddia etti. Kim Bodnia, büyük ölçüde filmin başarısı nedeniyle Danimarka sinemasında başrol oyuncusu olarak çok başarılı bir kariyere başladı. Zlatko Burić'e Milo rolüyle 1997'de Bodil Ödülü verildi.[5]

Film Rotten Tomatoes'da ortalama 7,1/10 puanla %83 oranında olumlu eleştirilere sahiptir.[6] İnceleme toplayıcı site Metacritic, filme 100 üzerinden ortalama 72 puan verdi, bu da "genellikle olumlu" anlamına geliyor.[7]

Devam filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmi, Kopenhag'ın aynı "yeraltı dünyası" ortamından farklı karakterlere odaklanan iki devam filmi izledi.[8]

Pusher II, Frank'in hapisten çıktıktan sonra babasıyla olan ilişkisinde sorunlar yaşayan eski ortağı Tonny'yi[8] konu alır. Tonny hem kendisinin baba olma ihtimalini hem de annesinin hapisteyken öldüğünü öğrenmesiyle başa çıkmaktadır. Pusher, düşmanları saldırmaya hazırlanırken Frank'in Kopenhag'da hiçbir arkadaşı veya tanıdığı olmadan mahsur kalmasıyla sona erer. Pusher II'deki diyalog, en azından Milo'nun Frank'i yakalayamadığını gösteriyor.

Pusher 3, uyuşturucu baronu Milo'yu konu edinir.[8] Alkol bağımlılığıyla baş ederken, bir dizi sorunlu yasa dışı anlaşmalar ve yemeklerini hazırlayacağı kızının doğum günü kutlamasıyla mücadele ettiği yoğun bir gün takip ediliyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pusher (1996) - Nikolas Winding Refn, Nicolas Winding Refn | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related | AllMovie". AllMovie. 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  2. ^ Catherine Shoard (8 Eylül 2011). "Nicolas Winding Refn: 'Film-making is a fetish'". The Guardian. Guardian News and Media Limited. 23 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2012. 
  3. ^ Raja, Assad (15 Ekim 2010). "Pusher". Knightsbridge Media. 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  4. ^ Fischer, Russ (28 Ağustos 2010). "Movie Trailer: The Hindi Remake of 'Pusher'". /FILM. /FILM. 22 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2012. 
  5. ^ "1997" (Danca). Danske Filmkirtikere. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2015. 
  6. ^ "Pusher". Rotten Tomatoes. 7 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  7. ^ "Pusher". Metacritic. 24 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  8. ^ a b c Lee, Nathan (18 Ağustos 2006). "Film in Review; The Pusher Trilogy". The New York Times. 15 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]