Pseudibis davisoni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pseudibis davisoni
Endonezya'da 2014 yılında basılan pul üzerinde Pseudibis davisoni
Korunma durumu

Kritik tehlikede (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Pelecaniformes
Familya: Threskiornithidae
Alt familya: Threskiornithinae
Cins: Pseudibis
Tür: P. davisoni
İkili adlandırma
Pseudibis davisoni
Hume, 1875
Sinonimler
  • Pseudibis papillosa davisoni

Pseudibis davisoni, Threskiornithidae familyasında yer alan bir aynak türüdür. Kamboçya'nın kuzeyinde, Vietnam'ın güneyinde, Laos'un en güneyinde ve Endonezya'da Doğu Kalimantan'da çok az yerde bulunur. Epitet adı Britanyalı ornitolog William Ruxton Davison'a ithafen verilmiştir.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Erişkinlerin boyu 75 ila 85 cm. arasındadır. Tüyleri koyu renklidir. Boyunlarında yakın mesafeden mavimsi görünen soluk şerit ayırt edici özelliğidir. Tüysüz başı siyah renklidir. Bacakları kırmızıdır. Kanadının ön iç tarafında beyaz leke bulunur.

Dağılımı ve yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Göllerde, bataklıklarda, yavaş akan akarsu kıyılarında ve açık ormanlıklarda yaşar. Günümüzde küresel popülasyonunun 250'den az olduğu ve muhtemelen 49 civarı olduğu tahmin edilmektedir ancak 2009 yılında yapılan bir saha araştırmasında 310 birey sayılmıştır.[1] 2010 yılında ise Kamboçya'da 429 kuş bulunmuştur.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ BirdLife International in Indochina (2009). "First coordinated White-shouldered Ibis count dramatically increases known population". 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009.