Preparis Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Preparis Adası Haritası

Preparis Adası, Asya ülkesi Myanmar'ın Yangon Bölgesi'nin bir parçası olan bir adadır. Diğer Andaman Adaları ile birlikte (çoğunluğu Hindistan'ın Birlik toprağıdır), Bengal Körfezi ile Andaman Denizi arasındaki sınırı oluşturur. Adanın nüfusu 50 ve toplam alanı 81 km2 (31 sq mi)'dir.

Ada, Myanmar ana karasındaki en yakın nokta olan Negrais Burnu'nun GGB'sine 133 km (83 mi) ve başkent Yangon'un 340 km (210 mi) güneyinde yer almaktadır. Coco Adası'nı oluşturan beş ada da (aynı zamanda Myanmar'ın bir parçası) 77 km (48 mi) güneyde bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

19. yüzyıldan kalma ziyaretçilere göre adada insan yerleşimi yoktu ancak çok sayıda maymun gözlemlendi. Ada, 5 Kasım 1816'da nakliye gemileri Frances Charlotte açık denizde bir kayaya çarptığında 78. Highlanders alayına ev sahipliği yaptı. Tatlı su kaynağının keşfedilmesi ve kalışlarının kısa olması nedeniyle yolcuların ve mürettebatın çoğu hayatta kaldı.[1] Prince Blucher ticarî gemisi 10 Kasım'da geldi ve 11 ile 14 Kasım tarihleri arasında yaklaşık 316 erkek, kadın ve çocuğu kurtarmayı başardı. Hava koşulları ve Prens Blucher'ın gördüğü hasar, onun yüz kişiyi daha kurtarmasını engelledi. Bengal hükûmeti daha sonra iki kruvazör gönderdi ve geri kalanını kurtardı.[2]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Preparis adası, Andaman Adaları zincirinin kuzey ucunu oluşturur. Ada 77 km (48 mi) uzunluğunda ve maksimum 18 km (11,2 mi) genişliğe sahiptir . Yoğun ormanlarla kaplıdır ve maksimum 81 metre (266 fit) kadar yükselen hafif eğimlere sahiptir.[3]

İdarî yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Ada, Coco Adaları ile birlikte Myanmar'ın Cocokyun ilçesine tabidir.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Adada, çoğunlukla yerel tüketim için çok küçük ölçekli çiftçilik ve balıkçılıkla uğraşan yaklaşık 50 kişi yaşamaktadır. Uzak sınır karakollarında yaşayan askerî personel de bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The 78th Highlanders or Ross-Shire Buffs". 16 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2024. 
  2. ^ Naval Chronicle, vol. 38, pp. 54-60.
  3. ^ Prostar Sailing Directions 2005 India & Bay of Bengal Enroute By National Geo-spatial-intelligence Agency

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]