Poyraz, Salihli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Poyraz
Harita
Manisa
Manisa
Ülke Türkiye
İlManisa
İlçeSalihli
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam1.018
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0482
İl plaka kodu45
Posta kodu45320

Poyraz, Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı olan bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

[2] 20 Mayıs 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.<bu adreste mevcuttur..

Poyraz Köyü Tarihi

Türk Kültürü ve Tarihindeki Yeri ve Önemi Bağlamında Dibek Dağı (Poyraz Köyü) Şaban ÇETİN

Osmanlı döneminde Poyraz Köyü, Gediz Ovası’nın kuzeyinde, Yanık Yöre (Katakekaumene), Marmara Gölü ve Gördes Çayı’nın çevrelediği Dibekdağı’nın bağrında yer alır. Anayolların Gediz Ovası’ndan geçmesiyle sönükleşen köy, Salihli’ye 30 km. uzaklıkta, bir Yörük mahallesidir. Zengin bir tarih ve kültüre sahip olan yörede, doyurucu bilimsel çalışmalar yapılmamıştır.

Roma ve Bizans döneminde yöreyi Julia Gordos (Gördes) –Satala (Adala), Thyateira (Akhisar) –Daldis - Loudda (Sacayak) – Saittai (Sidas) yönünde geçen yolların kavşağında, Poyraz Köyü’nün kuzey batısında harabeleri bulunan antik Daldis Kenti yer alıyordu. Bu yollar Gördes Çayı’nı tarihi Hacıhıdır Köprüsü, Gediz Nehri’ni ise Kız Köprüsü’yle geçerdi.

Saruhanoğulları zamanında Türkleşen ve İslamlaşan yörede, birçok “zaviye” kurulmuş, bu kurumlar sayesinde Türk nüfus buralarda yoğunlaşmıştır. Poyraz Köyü’nün doğusunda yer alan Saruhanoğulları tarafından da zengin vakıflarla desteklenen Ömer Emre Köyü’ndeki Ömer Emre Yatırı’nın, Kula Yunus Emre Köyü’ndeki Yunus Emre ile olan ilişkisi düşünülebilir.

1530’larda Adala Kazası’na tabi bir köy olan Poyraz, Nardı’nın yerini almış on bir köyle birlikte 1570’lerde “Nahiye Merkezi” olmuştur. Köprüler, su kemerleri, cumbalı evler, taş döşeli kanalizasyonlu sokaklar, medrese ve çeşmeler mahallenin merkezilik durumunu ortaya koymaktadır.

Birçok hayrat sahibi İstillo Hacı Ali Ağa, Müderris Hacı Musa ve Kamil Efendiler, Kuvâ-yi Milliye Teşkilatını kuran Eşref Ağa, İzzet Çavuş vb. birçok tarihi şahsiyetin bulunduğu mezarlık tarihe ışık tutuyor. Ayrıca, Karakeçili Aşireti’nin merkezi olan Dibekdağı, toponomisi, Kütahya “Göç Yolu”yla, kitabeleriyle Türk Kültür Tarihi bakımından zengin malzemeler ihtiva etmektedir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 1018
1997 1030

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]