Potpuri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Potpori sayfasından yönlendirildi)

Potpuri (İngilizce: Potpourri veya Pot-Pourri) diğer eserlerin popüler motiflerinden oluşan bir müzik aleti piyesidir. Eser bir koro, vokal topluluğu ya da solist için aynı tuşlarla yazılmış, ancak akorların modüle edici bir dizilimiyle bağlı farklı tuşlarla birleştirilmiş şarkıların birleşiminden ibarettir.[1] Bu, bireysel bölümlerin basit bir şekilde güçlü bir bağlantı veya ilişki olmadan bir araya getirildiği bir düzenleme şeklidir. Bu tür bir form, tekrarlama ilkesi ile düzenlenir. Bu genellikle en sevilen melodiler dizisinden oluşan bir kompozisyona uygulanır. Ve popüler opera, operet ya da şarkı, dans vb. bir koleksiyona dayanır.

Terim, XVIII. yüzyılın başından beri kullanılmaktadır. İlk defa Fransız müzik yayıncısı Christophe Ballard (1641-1715) tarafından 1711'de yapılan eserlerin koleksiyonunu yayımlamak için kullanıldı.[2] Potpurris 19. yüzyılda özellikle popüler oldu. François-Adrien Boieldieu (1775-1834), Daniel François Auber (1782-1871) ve Ferdinand Hérold (1791-1833), İngiliz Arthur Sullivan (1842-1900) gibi bestecilerin opera tezleri bu tarihe ait idi.[3]

Ayrıca modern müzikte, potpuri'ye yakın bir megamiks türü geliştirildi. Bu, bilgisayarda birleştirilmiş, tek veya birkaç sanatçının birkaç şarkılarının parçalarından oluşan tek bir parça idi..

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]