Postahane-i Amire Binası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Günümüzdeki Türkiye İş Bankası Müzesi'nin içerisi, 2015

Postahane-i Âmire, 1840'ta İstanbul'da kurulan Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk postane binasıdır. Daha sonra Sirkeci'ye taşınan kurumun ardından İş Bankası şubesi ve günümüze kadar da müze olarak kullanılmıştır. Aynı isim Büyük Postane için de kullanılmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu'nda posta teşkilatının kurulduğu 1840 yılından itibaren Yeni Cami avlusu posta hizmetlerinde merkezdi. Bu alandaki önceleri Evkaf Nezareti'ne ait olup cizyehane olarak kullanılan büyük bir ahşap bina, hayvanların hareketine uygun avluya sahip olması, şehir ticaretine ve sahile yakın bir yerde bulunması sebebiyle "Postahane-i Âmire"ye dönüştürüldü.

1870 yılında Posta ve Telgraf idareleri birleştirilerek bir nezaret idaresine verilince Postahane-i Âmire'ye "İstanbul Postanesi" adı verildi. Zamanla ahşap yapı iki örgüte yetmedi ve daha geniş bir binaya ihtiyaç duyuldu. Ahşap yapı 1890 yılında yıktırılarak yerine kâgir bina yapıldı. Ekim 1892'de tamamlanan bina 1909'da Büyük Postane'nin kurulmasıyla paket postanesi olarak kullanılmaya başlandı. Posta Nezareti Sirkeci'deki Büyük Postane'ye taşındı. Eminönü'deki Postane-i Amire binası 1927'de Türkiye İş Bankası'na devredildi. Bir süre şube olarak kullanıldı. Daha sonra müze oldu. Bugün Türkiye İş Bankası Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]