Pompeu Fabra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pompeu Fabra
Doğum20 Şubat 1868(1868-02-20)
Gràcia, Barcelona
Ölüm25 Aralık 1948 (80 yaşında)
Prada de Conflent
Milliyetİspanyol
MeslekProfesör, mühendis ve dilbilimci
İmza

Pompeu Fabra i Poch (20 Şubat 1868, Gràcia, Barcelona - 25 Aralık 1948, Prada de Conflent), İspanyol bir mühendis ve gramercidir. Çağdaş Katalanca dilinin normatif reformunun ana yazarıydı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Pompeu Fabra, o zamanlar 1868'de Barselona'dan ayrı olan Gràcia'da doğdu. Josep Fabra i Roca ve eşi Carolina Poch i Martí'de doğan on iki çocuğun sonuncusuydu. Pompeu altı yaşındayken aile Barselona'ya taşındı.

Oldukça genç yaşlardan itibaren Fabra, Katalan dilinin çalışmasına kendini adadı. [1] Dergi ve yayınevi L'Avenç aracılığıyla, 1890-92 yılları arasında Katalan yazım reformu kampanyasına katıldı. Yazar ve yayıncı Jaume Massó i Torrents ve ünlü bir avukat ve yazar Joaquim Casas i Carbó ile 1904'te Tractat d'ortografia catalana'yı yayınladı.

Dilbilime olan kişisel ilgisine rağmen, Fabra Barselona'da endüstri mühendisliği okudu ve 1902'de Bilbao Mühendislik Fakültesi'nde kimya pozisyonu kabul etti. [1] Bilra'daki görev süresi boyunca Fabra, 1906'da düzenlenen Birinci Uluslararası Katalan Dili Kongresi'ne aktif olarak katıldı. Bu olay ona Katalanca dilbilimi alanında belli bir prestij verdi. 1911 yılında profesör (olmaya Barcelona döndü catedràtic Katalan) — DIPUTACIO Barcelona (yerel yönetim) tarafından oluşturulan bir pozisyon — ve departmanı üyesi filoloji yeni oluşturulan en Institut d'Estudis Katalanların, bunlardan daha sonra başkan olacaktı. 1912'de Gramática de la lengua catalana'yı (İspanyolca) yayınladı.

Enstitü 1917 yılında, 1913 yılında Diccionari ortogràfic normes ortogràfiques yayınlanan ve 1918 yılında resmi Gramatica catalana [1] Aynı yıl Fabra da düzenlenebilir Bu ders kitabı Curs MITJA de Gramatica catalana, yayınladığı l'Associacio Protectora de l' Ensenyança Catalana. İlk kez " La Publicitat " gazetesinde yayınlanan "Converses filològiques" daha sonra "Popular Barcino" olarak toplandı. Muhtemelen en ünlü eseri, ilk baskısı daha sonra Enstitünün resmi sözlüğü haline gelen Diccionari General de la Llengua Catalana (1932) idi.

Kültürel mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Her yıl Prada yakınlarındaki Cuixà manastırındaki mezarı binlerce Katalan tarafından ziyaret edilmektedir.

Barselona'da Universitat Pompeu Fabra adında bir üniversite bulunuyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]