Polignotos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Polygnotus sayfasından yönlendirildi)

Polygnotus (/pɒlɪɡˈntəs/; Yunanca: Πολύγνωτος Polygnotos) M.Ö 5. yüzyıl antik Yunan ressamıydı.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Polygnotus'un eseri Nekyia'nın Rekonstrüksiyonu 1892
Polygnotus'un eseri Iliupersis'in Rekonstrüksiyonu 1893

Polygnotus, Aglaophon'un oğlu ve öğrencisiydi.[1] Taşoz doğumlu olup sonradan Atina vatandaşlığı edinmiş ve yaşamını burada geçirmiştir. Kimon döneminde, Atinalılar için Stoa Poikile duvarına Truva'nın alınmasını tasvir eden bir resim çizmiş, ayrıca Anacaeum'a Leukippos'un kızlarının evliliklerini tasvir eden bir resim çizmiştir. Ploutarchos'un söz ettiği üzere Polygnotus, ressamlığı para için yapmaktan ziyade Atina halkına duyduğu yardımseverlikten ötürü yapıyordu. En önemli eserleri arasında Knidoslular tarafından Delfi'ye inşa ettirilmiş, Lesche of the Knidians'ın (Lesche; λέσχη) içinde bulunan freskleri yer alır. Bu fresklerin ele aldığı konular Odysseus'un Hades'i ziyareti ve Truva'nın alınması üzerineydi.

Polygnotus'un eseri Marathon'un Rekonstrüksiyonu 1895

Gezgin ve coğrafyacı Pausanias bu eserleri detaylıca ele almış ve açıklamıştır.[2] Delfi'deki yapıların kalıntıları, Fransız kazıcılar tarafından bulunmuştur.

Ayrıca Aristoteles, Polygnotos ile Zeuksis’i karşılaştırarak Polygnotos’un hüznü yansıtmadaki başarısını vurgulamıştır.[3] Kadın figürlerinde şeffaf giysiler, renkli başlıklar ve gülümseme ifadesi verecek şekilde dudakların dişleri göstererek aralık yapılması da Polygnotos'un sanatına özgü bir özellik ve dönemin yeniliklerinden biriydi.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bieber, Margarete (1976). "Polygnotus". William D. Halsey (Ed.). Collier's Encyclopedia. 19. Macmillan Educational Corporation. s. 222. 
  2. ^ Pausanias, 10.25–31
  3. ^ Aristoteles, Poetika, 6, 8. 
  4. ^ Plinius, Naturalis Historia, XXXV, 58.