Poldy Bird

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Poldy Bird

Poldy Bird (d. 16 Aralık 1941 – ö. 1 Haziran 2018),[1] Arjantinli kadın yazardır.[2] Arjantin'in ve dünyanın çeşitli gazetelerinde şiir ve edebi yazıları yayımlanmıştır.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Arjantin Entre Rios eyaletine bağlı Paraná'da doğdu, Buenos Aires'te yetişti. Annesi bir tren kazasında öldüğünde daha sekiz yaşındaydı. Annesinin bu trajik ölümü onun hayatına ve yazarlık kariyerine yön vermiştir.

Yazarlık kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Onüç yaşında girdiği bir şiir yarışması kazandı. 16 yaşındayken, ilk kısa hikâyesini yayımlamış ve ertesi yıl, hem Arjantin hem de dünya üzerinde tanınan önemli dergilerde şiir ve metin yazılarını profesyonel bir şekilde yayımlamaya başlamıştır.

Kadın yayınları arasında tanınmış bir dergi olan "Vosotras"ın yönetmeni olarak çalıştı. Büyük edebi yeteneklerinden dolayı Poldy Bird, "Santa Clara de Asís" ve "Premio Mundial Consagración de la Literatura" gibi çeşitli uluslararası ödüller kazanmıştır.

Eserleri (seçme)[değiştir | kaynağı değiştir]

En ünlü metin yazıları arasında “Cuentos para Verónica” (ilk kızının onuruna), “Cuentos para leer sin rimel”, “Nuevos cuentos para Verónica” ve “Cuentos con niebla” bulunmaktadır. “Cuentos para Verónica” adlı ilk kitapla ilgili olarak, bazı kaynaklar sadece Arjantin'de satılan iki milyon kitaplık bir rekorla “Martín Fierro” dan sonra en çok satılan Arjantin yayınlarından biri olduğunu söylenmektedir. Ayrıca, Japoncaya çevrilen ilk Arjantin kitabı olduğu biliniyor.

Diğer çalışmaları ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonraki birkaç yıl boyunca Poldy Bird, Amerika Birleşik Devletleri'nde Arjantinli “Única” ve “Radio Miami” adlı dergileri için grafik ve radyal medya konularında çalışmalar yapmıştır. Arjantinli kadın yazar Poldy Bird 1 Haziran 2018'de 76 yaşında ölmüştür.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2018. 
  2. ^ "Panam volvió a la televisión". La Razón (İspanyolca). 5 Mayıs 2009. 31 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]