Puvatya Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Poitiers Muharebesi sayfasından yönlendirildi)
Puvatya Muharebesi
Emevîler'in Fransız Seferleri'nin bir parçası

Puvatya Muharebesi
Tarih10 Ekim 732
Bölge
Sonuç Frank zaferi, Müslümanların Avrupa içlerine ilerleyişi durduruldu.
Taraflar
Franklar Emevîler
Komutanlar ve liderler
Charles Martel
Odo
Abdurrahman el Gefiki
Güçler
~ 30.000 ~ 20.000-80.000
Kayıplar
1.500 12.000


Puvatya Muharebesi ya da Tours Muharebesi (Arapçaمعركة بلاط الشهداء, romanizeMaʿrakat Balāṭ ash-Shuhadā'), 10 Ekim 732'de Emevîler ile Fransa'yı yöneten Franklar[1][2] arasında yapılmış bir muharebedir. Bu savaşı Franklar kazanmış, böylece Müslümanların Avrupa'nın içine ilerlemeleri durdurulmuştur.

Emevî halifesi I. Velîd döneminde İspanya Vizigotlar'ın elindeydi. Krallık iç karışıklıklardan zayıf düşmüştü. Kral Rodrigo, halk tarafından sevilmiyordu. Kralın İspanya halkına baskı ve zulüm yapması üzerine İspanya'nın yerel yöneticileri, Müslümanlardan yardım istediler.

711 yılında Tarık bin Ziyad komutasındaki bir İslam ordusu Cebelitarık Boğazı (Septe Boğazı)'nı geçerek İspanya'ya girdi. Tarık bin Ziyad askerlerinin geri dönme ümidini yok etmek için ilerleyen yıllarda kendi adını alan Cebelitarık Boğazı'nı geçtikten sonra gemilerini yaktırdı. İspanya'ya geçen İslam ordusu Guadalete Muharebesi[3] ile burayı fethetti. Bu fetihten sonra İspanya, Emevîler'in bir eyaleti durumuna geldi.

Müslümanlar İspanya'ya Endülüs adını verdiler. Müslümanlar Pirene Dağları'na kadar ilerlemişlerdi. İspanya'yı fetheden Emevîler, ilerlemelerini sürdürerek Pirene Dağları'nı aşıp, Fransa'ya girdiler. Fakat Frank ordusuyla Poitiers (Puvatya) denilen bir yerde yapılan muharebede Frank komutan Charles Martel Emevi ordusunu yenilgiye uğratarak İspanya içlerine doğru çekilmeye zorladı.

Puvatya Muharebesi, İslam ve Avrupa tarihinde önemli bir yere sahiptir. Ancak bu muharebeden sonra İslam ordularının Avrupa'da ilerleyişi Osmanlıların zamanına kadar durmuştur. Puvatya Muharebesinden sonra Emevîler bir daha eski gücünü toparlayamamış, aynı durum ağır kayıplar veren Charles Martel komutasındaki Frank ordusu için de geçerli olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Bachrach, 2001, p. 276.
  2. ^ Fouracre, 2002, p. 87 citing the Vita Eucherii, ed. W. Levison, Monumenta Germaniæ Historica, Scriptores Rerum Merovingicarum VII, pp. 46–53, ch. 8, pp. 49–50; Gesta Episcoporum Autissiodorensium, extracts ed. G. Waitz, Monumenta Germaniae Historica, Scriptores XIII, pp. 394–400, ch. 27, p. 394.
  3. ^ BURAN, Hasan (14 Mart 2016). "Kadiks Savaşı Hakkında Bilgi". 30 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2022. 
Genel

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]