Pobeda (havayolu şirketi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pobeda Havayolları (Rus. Авиакомпания Победа, lit. Aviakompaniya Pobeda) Rusya Federasyonu'nun bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Aeroflot'a bağlı, düşük maliyetli (low-cost) bir havayoludur.

Rusya'nın ilk düşük maliyetli havayolu olma özelliğini taşıyan şirket, 1 Kasım 2014 yılında, yine Aeroflot'un sahip olduğu Dobrolet (Rus. Добролет) Havayolları'nın kapanmasıyla, aynı filoyu kullanarak uçuşlarına başlamıştır. 2019 yılında Rusya'nın ve Avrupa'nın en hızlı büyüyen havayolu şirketi olmuştur. Şu anda Rusya Federasyonu'nda faaliyet gösteren şirketler arasında taşıdığı yolcu sayısına göre 3. büyük havayolu şirketi olma özelliğini taşımaktadır. Şirket 2015'te 1.000.000; 2019'da ise 25.000.000 yolcu kapasitesine ulaşmıştır.

Base olarak Moskova'nın Vnukovo Havalimanı'nı kullanan şirket, 2021 yılında Moskova-Sheremetyevo Havalimanı'na da sefer düzenlemeye başlayıp burayı da base edinmiştir.

  • Filosu

Şirket, kurulduğu günden beri kullandığı uçaklar konusunda değişikliğe gitmeden Boeing 737 serisi uçakları kullanmaya devam etmiştir. Mevcut olarak şirketin elinde 34 adet Boeing 737-800 NG tipi uçak bulunmaktadır.

  • Destinasyonları

Şirket toplamda yurtiçi 31 ve yurtdışı 36 farklı şehre sefer düzenlemektedir.

Şirket, pandemi sebebiyle ara verdiği Türkiye uçuşlarına, normalleşme süreci ile başlamıştır. Ayrıca tarifeli olarak uçtuğu İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanına'da 2021 Ağustos'tan itibaren uçuşlarına başlayacağını belirtmiştir.