Pişmanlık (film, 2014)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pişmanlık
우는 남자 (Uneun Namja)
YönetmenLee Jeong-beom
YapımcıKim Tae-won
YazarLee Jeong-beom
OyuncularJang Dong-gun
Kim Min-hee
MüzikChoi Yong-rak
Görüntü yönetmeniLee Mo-gae
KurguNam Na-yeong
DağıtıcıCJ Entertainment
Çıkış tarih(ler)i4 Haziran 2014 (2014-06-04)
Süre116 dakika
Ülke Güney Kore
DilKorece
İngilizce
Hasılat4,5 milyon dolar[1]

Pişmanlık (Korece: 우는 남자; romanize: Uneun Namja; anlamı: Ağlayan Adam, İngilizce uluslararası adı: No Tears for the Dead; anlamı: Ölenin Ardından Gözyaşı Dökmek Yok) Lee Jeong-beom'un yazıp yönettiği 2014 tarihli Güney Kore yapımı aksiyon filmidir. Film, son hedefini (Kim Min-hee) öldürme konusunda kararsızlık yaşayan profesyonel bir tetikçinin (Jang Dong-gun) etrafında dönüyor.[2][3][4][5][6][7]

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD'de bir restoranda Gon adında bir tetikçi beklemektedir. Restoranın arkasındaki depoda Ha Yun-guk adlı bir adam bir grup Rus çete üyesi ile anlaşma yapmaktadır. Gon oraya gider, hepsini öldürür ve Yun-guk'un dizüstü bilgisayarını alır. Kapının arkasında bir ses duyan Gon kapıya ateş eder ancak daha sonra vurduğu kişinin küçük bir kız çocuğu olduğunu fark eder. Kız ölür ve bunalıma giren Gon olayı unutmak için içmeye başlar.

Gon'un yakın arkadaşı Chaoz ve iki Kolombiyalı arkadaşı Alvaro ve Juan, Gon'u alır ve Çinli-Amerikalı çete lideri olan Dai-Ban adlı patronlarına geri götürür. Alvaro, Gon'a yumruk atar. Gon, yarım kalan işi bitirmek için Güney Kore'ye gidecektir. Küçük kızın annesi bir yatırım şirketinde risk yöneticisi olan Choi Mo-gyeong'ın öldürülmesi gerekiyordur. Gon, onu yumrukladığı için Alvaro'nun sağ eline bıçak saplar. Alvaro ona kin beslemeye başlar. Gon, Dai-Ban'a eve adamlarını bir daha göndermemesini yoksa bizzat kendisinin onu öldüreceğini söyleyerek Dai-Ban'ı tehdit eder.

Seul havaalanında Gon, Kore'deki bağlantısı Byun tarafından karşılanır. Mo-gyeong'un yaşamını incelerken, hastanede kalan Alzheimer'lı annesini düzenli ziyaret ettiğini öğrenir ve Mo-gyeong'un kızı için yas tutmasını izler. Gon, ona verilen görev hakkında daha da suçlu ve kararsız hissetmeye başlar.

Mali suçlar biriminden Dedektif Park, Mo-gyeong'a gider. Park, Mo-gyeong'un patronu John Lee'nin organize suçlarla ilişkisi olduğundan şüphelendiğini söyler. Suikasta uğramadan önce Yun-guk, John Lee'nin kara para aklama hesaplarına erişim sağlamıştı ve hesapları Rus mafyasına satmaya çalışıyordu. Park, Mo-gyeong'a kocası Yun-guk'un ardında John Lee'nin suçunu kanıtlayacak bir şey bırakıp bırakmadığını sorar.

Kızını kaybetmenin stresinden dolayı Mo-gyeong hastaneye düşer. Dai Ban'ın adamı Asing adlı bir Çinli-Amerikalı suikastçı, olayla ilgili iki kişiyi başarılı bir şekilde ortadan kaldırdıktan sonra Ma-young'u da öldürmesi için gönderilir. Gon, Mo-gyeong'u kurtarmak için tam zamanında gelir ve Asing'e karşı savaşır. Asing kısa süreliğine kaçar ama yine Mo-gyeong'u park yerinde öldürmeye çalışır. Gon, Asing'i yakalar ve onu vurarak öldürür.

Gon görevini tamamlamadığı için Dai-Ban, onu bulması için Chaoz, Juan ve Alvaro'yu Güney Kore'ye gönderir. Mo-gyeong'un evine giderler.

Mo-gyeong flaş bellekte bir dosya bulmuştur. Dedektif Park ve adamları dosyayı almak için gelirler. Park'ın adamlarından biri Park'a ihanet eder, onu vurur, flaş belleği alır ve Byun'a teslim eder. Teslim ettikten hemen sonra Park'ın adamını Byun öldürür. Byun flaş belleği arabada bekleyen John Lee'ye verir. Byun'un adamları Mo-gyeong'u öldürmeye hazırlanır, ancak Gon, Mo-gyeong'a telefon ederek onu uyarır. Gon daha sonra oraya varır ve Byun'un adamlarını ya öldürür ya da yaralar. Ancak Chaoz ve arkadaşları da olay yerine gelir. Gon, daha sonra Juan, Alvaro ve Chaoz ile de savaşır ve Mo-greong'un olay yerinden kaçmasını sağlar. Ona kızının ölümü ile gerçekleri açıklayacağını söyler. Ancak yaralı Alvaro daha sonra Mo-gyeong'u kaçırır.

Gon, Chaoz'dan Mo-gyeong'u bırakmasını ister ama o reddeder. Mo-gyeong'u firmanın genel merkezine götürürler. Gon binaya bomba ihbarı yapar ve binanın etrafını polis sarar. Gon, Alvaro'yu pusuya düşürür ve yumruk yumruğa kavgaya tutuşurlar. Juan, Alvaro'ya yardım etmek için gelir. Ancak Gon, Juan'ı kandırır ve Juan, Alvaro'yu yanlışlıkla vurarak öldürür. Juan intikam almak için Gon'un peşine düşer ve Gon'un yaralı olduğunu fark eder. Gon, Juan'ı öldürür.

Bu arada Mo-gyeong, bir bilgisayarın başına geçerek John Lee'nin hesabına para transferini engellemeyi başarır. Parasını alamayacağını öğrenen ve John Lee'nin davranışlarından bıkan Byun, John'u bıçaklayarak öldürür. Gon, Chaoz ile savaşır ve ikisi de ağır şekilde yaralanır. Gon, Chaoz'u öldürmez.

Byun, Mo-gyeong'u bulur ve onu döver. Mo-gyeong, Byun'ı bıçaklayarak öldürür. Gon, Mo-gyeong'ı telefonla arar ve ona kızının katilinin birazdan içeri gireceğini ve onu öldürmesini söyler. İçeri Gon'un kendisi girer ve Mo-gyeong içeri gireni vurur. Chaoz oraya gelir ancak Gon, Chaoz'un Mo-gyeong'u öldürmesine engel olur. Chaoz asansörde ölmekte olan Gon'un elini tutar ve aşağı inmeye başlarlar. Mo-gyeong, telsizden Gon ile konuşmaya çalışır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jang Dong-gun - Gon
  • Kim Min-hee - Mo-gyeong
  • Brian Tee - Chaoz
  • Kim Hee-won -Müdür Byun
  • Jun-seong Kim - John Lee
  • Jeon Bae-soo - Dedektif Jang
  • Kim Min-jae - Yönetici Park
  • Lee Young-lan - Ok-soon
  • Anthony Dilio - Juan
  • Alexander Wraith - Alvaro
  • Rich Ting - Asing
  • Angela Bullock - Emma
  • Kang Ji-woo - Yoo-mi
  • Go Woo-rim - küçük Gon
  • Kim So-jin - Mi-jin
  • Kim Ji-seong - Gon'un annesi
  • Park Byung-eun - Ha Yoon-gook
  • Kim Won-beom - Park Won-sang
  • Byun Yo-han - Song Joon-ki

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin yazarı ve yönetmeni Lee Jeong-beom, filmin hazırlık sürecinde Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki özel kuvvet birlikleriyle konuştu ve bilgi aldı.[2][8]

Rolüne hazırlanmak için Jang Dong-gun, Seul'de 4 ay süreyle fiziksel eğitim, ABD'de dövüş eğitimi aldı.[9][10][11]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Pişmanlık 4 Haziran 2014'te Güney Kore'de vizyona girdi. Popüler yönetmene ve oyunculara rağmen film, Hollywood filmleri X-Men: Geçmiş Günler Gelecek ve Yarının Sınırında karşısında gişede düşük performans gösterdi.[12] Filmi 603 bin kişi sinemalarda izledi.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "No Tears for the Dead (2014)". www.koreanfilm.or.kr. 15 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Unlikely hitman: After string of disastrous films, heartthrob Jang Dong-gun is back". The Korea Times. 2 Haziran 2014. 6 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2014. 
  3. ^ "LEE Jeong-beom's THE MAN FROM NOWHERE Follow-up Confirmed Cast". Korean Film Council. 30 Ağustos 2013. 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2014. 
  4. ^ "Hallyu stars return to big screen". The Korea Times. 11 Mayıs 2014. 6 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2014. 
  5. ^ "Interview: Jang Dong Gun Confesses He Fell into a Slump for Years". enewsWorld. 31 Mayıs 2014. 5 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2014. 
  6. ^ "Interview: Jang Dong Gun was Glad to Act Opposite Kim Min Hee in Crying Man". enewsWorld. 31 Mayıs 2014. 5 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2014. 
  7. ^ "Jang rejects copycat claims over new film". Korea JoongAng Daily. 12 Haziran 2014. 18 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2014. 
  8. ^ "Jang Dong Gun & Kim Min Hee Crying Man release date confirmed for June 4". TenAsia. 21 Mayıs 2014. 22 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2014. 
  9. ^ "Jang Dong Gun to be Killer in New Movie". TenAsia. 30 Nisan 2013. 13 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2014. 
  10. ^ "Jang Dong-gun cast in Crying Man". Korea JoongAng Daily. 30 Nisan 2013. 13 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2014. 
  11. ^ "Jang becomes a killer". Korea JoongAng Daily. 29 Ağustos 2013. 28 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2014. 
  12. ^ "A Hard Day defies predictions at the box office". The Korea Times. 22 Haziran 2014. 22 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2014. 
  13. ^ "No Tears for the Dead (2014)". Korean Film Biz Zone (İngilizce). 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]