Pir Sultan Abdal Şenlikleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pir Sultan Abdal Şenlikleri ya da tam adıyla Pir Sultan Abdal Geleneksel Kültür Etkinlikleri; her sene Haziran ayının sonu ile Temmuz ayının başında düzenlenen şenlik. Halk ozanı Pir Sultan Abdal adına düzenlenen etkinlik, ozanın doğum yeri olan Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde gerçekleştirilir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1976 yılında Banaz köyünde Pir Sultan Abdal Derneği kuruldu ve bu dernek tarafından şenlikler düzenlenmeye başladı. 12 Eylül 1980 Darbesi esnasında pek çok dernekle birlikte bu dernek de kapatıldı.[1] 1988'de Ankara'da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) kuruldu ve şenlikler yeniden düzenlenmeye başladı.[1]

Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şenlik günümüzde Banaz köyündeki Topuz Baba şenlik alanında gerçekleştirilir. Yerel yöneticiler ile siyasetçilerin yanı sıra pek çok ünlü katılır.

Etkinlikler genellikle 1993'teki Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başlar. Şenlik boyunca konserlerin yanı sıra, folklor ve semah gösterileri gerçekleştirilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b PİR SULTAN ABDAL ve PİR SULTAN ABDAL ŞENLİKLERİ 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Pirsultan.net. Erişim: 10 Temmuz 2012.