Pietrapertosa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pietrapertosa
Ülkeİtalya
BölgeBasilicata
İlPotenza ili
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAZD)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYZD)

Pietrapertosa, Güney İtalya'nın Basilicata bölgesinde, Potenza eyaleti'nde bir kasaba ve komündür. Accettura]], Albano di Lucania, Campomaggiore, Castelmezzano, Cirigliano, Corleto Perticara, Gorgoglione ve Laurenzana komünleri ile sınırlanmıştır.

Pietrapertosa, I Borghi più Belli d'Italia (İtalya'nın en güzel köyleri),[1] güçlü sanatsal ve tarihi ilgiye sahip küçük kasabaları not eden bir İtalyan derneğinin bir parçasıdır. Dernek, Basilicata'daki dört kasaba (Acerenza, Castelmezzano, Guardia Perticara ve Venosa) dahil olmak üzere 300'den fazla komünü içermektedir,[2] hepsi Potenza eyaletindedir.

2019 yılında CNN Pietrapertosa'yı "İtalya'nın en güzel 20 köyü" arasına dahil etmiştir.[3]

Neredeyse iki buçuk yıl boyunca İtalya'nın en yaşlı insanı olan Lucia Lauria Vigna'nın yaşam boyu eviydi.

Pietrapertosa aynı zamanda dünyanın en uzun ve en yüksek zip hatlarından birine ev sahipliği yapmaktadır: Volo dell'Angelo (Melek Uçuşu). Bu zip hattı, bitişik Pietrapertosa ve Castelmezzano kasabaları arasında dağın zirvesinden dağa gitmektedir.


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Basilicata" (İtalyanca). 1 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2023. 
  2. ^ "I Borghi più belli d'Italia". 19 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2024. 
  3. ^ Silvia Marchetti (22 Mayıs 2019). "20 of the most beautiful villages in Italy". edition.cnn.com. 23 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2019.