İçeriğe atla

Pholcus phalangioides

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.32, 16 Nisan 2013 tarihinde EmausBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 13235610 numaralı sürüm (Bot: Artık Vikiveri tarafından d:Q1164137 sayfası üzerinden sağlanan 1 vikilerarası bağlantı taşınıyor)


Pholcus phalangioides
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Pholcoidea
Familya: Pholcidae
Cins: Pholcus
Tür: Ph. phalangioides
Pholcus phalangioides
Fuesslin, 1775

Sinonimler

Aranea phalangioides - J.C. Fuesslin, 1775
Aranea meticulosa - Fourcroy, 1785

Yumurta kesesiyle birlikte dişi örümcek

Pholcus phalangioides, Pholcidae familyasından bir örümcek türü.

Morfoloji

Boy uzunluğu dişi ve erkekte 7-10 mm. Ön orta gözler her birinin çapı kadar birbirinden uzaktır. Karapaks öne doğru gidildikçe daralır. Erkeklerde chelicera oluğunun ucunda biri büyük, diğeri küçük iki tane diş yer almaktadır. Bacaklar çok uzun, birçok ince kılla kaplıdır. Opisthosoma desensiz olup, gri renktedir. Epijin basit görünüşlü olup, genişliği orta duvar yüksekliğinin üç mislidir. Erkek palpi ilginç görünüştedir. Tibia uzun, apophysis ucu kanca şeklinde kıvrıktır.

Tür teşhis karakteri : Boy uzunluğu 7-10 mm; epijin orta duvar yüksekliği epijin genişliğinin 1/3’ü kadar, sternal kalkan tek üzeri lekesiz.[1]

Habitat

Binalarının sıcak ve rutubetli odalarında görülür. Duvar köşelerine çarşaf şeklinde örülmüş ağlara alt taraftan tutulmuş olarak bulunur. Örümcek veya ağa dokunulduğunda şiddetli titreme hareketi gösterir.

Zehri

Zehirli olduğu yolundaki yaygın inanış bir "şehir efsanesi" olarak nitelendirilir. Bu inanışta uzun bacakları ve tehlike anında titremesi rol oynar. Dişleri insan derisine nüfuz edemez. İnsanlara karşı zararsız olan örümceğin zehri böceklere karşı ise etkili olabilmektedir.

Yayılımı

Kozmopolit bir türdür. Kuzey ve Güney yarımkürenin birçok yerinden kayıt edilmiştir. Sıcağı seven bir tür olduğu için kuzey yarım küre ülkelerinin güney kesimlerinde kuzey kesimlerinden daha fazla görülür.

Türkiye'de[2] de bulunur.

Kaynakça

  1. ^ Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  2. ^ Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com

Dış bağlantılar