Peyzaj teknikerliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Peyzaj teknikerliği, park, bahçe ve çevrenin düzenlemesinin yapılması, bakımı ve onarımı ile buralarda yetişecek süs bitkilerinin yetiştirilmesi, korunması, pazarlanması işlerini yapan meslektir. Peyzaj teknikeri, peyzaj mimarı ile uygulama sürecinde birlikte çalışarak ölçüm yapabilir, maliyet hesabı çıkarabilir. Ayrıca süs bitkilerinin ve ilgili malzemenin üretiminde, pazarlamasında ve kullanımında görev alır.

Peyzaj ve süs bitkileri teknikeri, çizim yaptıklarında ve proje hazırladıklarında masa başında çalışırlar. İnşaat ile ilgili veya bahçe uygulamaları icin ise açık havada çalışırlar. Bu durumda çalışma ortamı tozlu, çamurlu, ıslak olabilir. Arazi koşullarına nispeten daha temiz ve korunaklı olan sera ve fidanlık gibi üretim alanlarında da çalışılır. Tekniker, iş esnasında peyzaj mimarı, ziraat veya inşaat mühendisi, mimar ve arazi sahipleri ile iletişim halinde olmak zorundadır.

Peyzaj teknikeri, belediyelerin park ve bahçe müdürlüklerinde; Karayolları Genel Müdürlüğü’nde; Devlet Su İşleri’nde; Tarım ve Orman Bakanlığı'nın il ve ilçe müdürlüklerinde; tarım araştırma enstitülerinde; süs bitkileri üreten (özellikle kesme çiçekçilik)  ve pazarlayan işletmeler ve fidanlıklarda; seracılık alanında; inşaat veya mimarlık bürolarında; peyzaj mimarlığı hizmeti veren firmalarda; oteller, tatil köyleri ve sitelerinde; süpermarketlerin süs bitkileri satış reyonlarında çalışma olanakları vardır.

Peyzaj teknikerliği ile ilgili meslek eğitimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Peyzaj Uygulama ve Süs Bitkileri
  • Peyzaj ve Çevre Tasarımı
  • Peyzaj ve Süs Bitkileri
  • Seracılık ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
  • Süs Bitkileri Yetiştiriciliği

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]