Pekin'deki yükseköğretim kuruluşları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Bu sayfada Pekin'de bulunan ve Çin Halk Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı'nın resmen tanıdığı yükseköğretim kuruluşları listelenmektedir.[1] Eğitim Bakanlığı verilerine göre Pekin'de toplam 83 tane yükseköğretim kuruluşu bulunmaktadır[1]; bu liste ancak yalnızca lisans derecesi veren üniversiteleri ve kolejleri içermektedir.

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu listedeki üniversiteler şu kategorilere göre ayrılmaktadır:

  • Ulusal (doğrudan): Çin Halk Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı'nın doğrudan idare ettiği üniversiteler.
  • Ulusal (diğer): Hükümetin diğer bir bakanlığı ya da organı tarafından idare edilen üniversiteler.
  • Belediye: Pekin yerel belediye hükümetinin doğrudan idare ettiği kamu üniversiteleri.
  • Özel: Özel olarak finanse edilen üniversiteler.

Ulusal (doğrudan)[değiştir | kaynağı değiştir]

Pekin Üniversitesi, çeşitli üniversite sıralamalarında sürekli yüksek sıralardadır. Resimdeki Batı Kapı, üniversite kampüsünün sembollerinden biri.
Türkçe isim Çince (Basitleştirilmiş) Pinyin
Çin Yer Bilimleri Üniversitesi 中国地质大学 Zhōngguó Dìzhì Dàxué
Çin İletişim Üniversitesi 中国传媒大学 Zhōngguó Chuánméi Dàxué
Pekin Yabancı Diller Üniversitesi 北京外国语大学 Běijīng Wàiguóyǔ Dàxué
Pekin Ormancılık Üniversitesi 北京林业大学 Běijīng Línyè Dàxué
Pekin Jiaotong Üniversitesi 北京交通大学 Běijīng Jiāotōng Dàxué
Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi 北京语言大学 Běijīng Yǔyán Dàxué
Pekin Normal Üniversitesi 北京师范大学 Běijīng Shīfàn Dàxué
Pekin Kimyasal Teknoloji Üniversitesi 北京化工大学 Běijīng Huàgōng Dàxué
Pekin Çin Tıbbi Üniversitesi 北京中医药大学 Běijīng Zhōngyīyào Dàxué
Pekin Posta ve Telekomünikasyon Üniversitesi 北京邮电大学 Běijīng Yóudiàn Dàxué
Merkezi Drama Akademisi 中央戏剧学院 Zhōngyāng Xìjù Xuéyuàn
Merkezi Müzik Konservuatuarı 中央音乐学院 Zhōngyāng Yīnyuè Xuéyuàn
Merkezi Finans ve Ekonomi Üniversitesi 中央财经大学 Zhōngyāng Cáijīng Dàxué
Çin Tarım Üniversitesi 中国农业大学 Zhōngguó Nóngyè Dàxué
Çin Merkezi Güzel Sanatlar Akademisi 中央美术学院 Zhōngyāng Měishù Xuéyuàn
Çin Açık Üniversitesi 国家开放大学 Guójiā Kāifàng Dàxué
Çin Madencilik Üniversitesi 中国矿业大学 Zhōngguó Kuàngyè Dàxué
Çin Petrol Üniversitesi 中国石油大学 Zhōngguó Shíyóu Dàxué
Çin Siyaset Bilimi ve Hukuk Üniversitesi 中国政法大学 Zhōngguó Zhèngfǎ Dàxué
Merkezi Milletler Üniversitesi 中央民族大学 Zhōngyāng Mínzú Dàxué
Kuzey Çin Elektrik Üniversitesi 华北电力大学 Huáběi Diànlì Dàxué
Pekin Üniversitesi 北京大学 Běijīng Dàxué
Çin Renmin Üniversitesi 中国人民大学 Zhōngguó Rénmín Dàxué
Tsinghua Üniversitesi 清华大学 Qīnghuá Dàxué
Uluslararası İşletme ve Ekonomi Üniversitesi 对外经济贸易大学 Duìwài Jīngjì Màoyì Dàxué
Uluslararası İlişkiler Üniversitesi 国际关系学院 Guójì Gūanxì Xúeyuàn
Pekin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 北京科技大学 Běijīng Kējì Dàxúe

Ulusal (diğer)[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe isim Çince (Basitleştirilmiş) Pinyin Bağlılık
Merkezi Milletler Üniversitesi 中央民族大学 Zhōngyāng Mínzú Dàxué Devlet Etnik İşler Komisyonu
Çin Halk Kamu Güvenliği Üniversitesi 中国人民公安大学 Zhōngguó Rénmín Gōng'ān Dàxué Kamu Güvenliği Bakanlığı
Pekin Birlik Tıp Fakültesi 北京协和医学院 Běijīng Xiéhé Yīxuéyuàn Sağlık Bakanlığı
Pekin Spor Üniversitesi 北京体育大学 Běijīng Tǐyù Dàxué Devlet Genel Spor İdaresi
Pekin Teknoloji Enstitüsü 北京理工大学 Běijīng Lǐgōng Dàxué Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı
Beihang Üniversitesi 北京航空航天大学 Běijīng Hángkōng Hángtiān Dàxué Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı
Pekin Elektronik Bilimler ve Teknoloji Enstitüsü 北京电子科技学院 Běijīng Diànzǐ Kējì Xuéyuàn Çin Komünist Partisi Genel Ofisi
Çin Dışişleri Üniversitesi 外交学院 Wàijiāo xuéyuàn Dışişleri Bakanlığı
Çin Endüstri İlişkileri Enstitüsü 中国劳动关系学院 Zhōngguó Láodòng Guānxì Xuéyuàn Tüm Çin İşçi Sendikaları Federasyonu
Çin Gençlik Siyasi Araştırmalar Üniversitesi 中国青年政治学院 Zhōngguó Qīngnián Zhèngzhì Xuéyuàn Çin Komünist Gençlik Birliği
Çin Kadın Üniversitesi 中华女子学院 Zhōnghuá Nǚzǐ Xuéyuàn Tüm Çin Kadınlar Federasyonu

Belediye[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe isim Çince (Basitleştirilmiş) Pinyin
Pekin Bilgi Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 北京信息科技大学 Běijīng Xìnxī Kējì Dàxué
Pekin Teknoloji ve İşletme Üniversitesi 北京工商大学 Běijīng Gōngshāng Dàxué
Pekin Birlik Üniversitesi 北京联合大学 Běijīng Liánhé Dàxué
Pekin Teknoloji Üniversitesi 北京工业大学 Běijīng Gōngyè Dàxué
Kuzey Çin Teknoloji Üniversitesi 北方工业大学 Běifāng Gōngyè Dàxué
Başkent Tıp Bilimleri Üniversitesi 首都医科大学 Shǒudū Yīkē Dàxué
Başkent Normal Üniversitesi 首都师范大学 Shǒudū Shīfàn Dàxué
Başkent Ekonomi ve İşletme Üniversitesi 首都经济贸易大学 Shǒudū Jīngjì Màoyì Dàxué
Pekin Moda Teknolojisi Enstitüsü 北京服装学院 Běijīng Fúzhuāng Xuéyuàn
Pekin İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Üniversitesi 北京建筑工程学院 Běijīng Jiànzhú Gōngchéng Xuéyuàn
Pekin Grafik İletişim Enstitüsü 北京印刷学院 Běijīng Yìnshuā Xuéyuàn
Shougang Teknoloji Enstitüsü 首钢工学院 Shǒugāng Gōng Xuéyuàn
Pekin Petrokimya Teknolojisi Enstitüsü 北京石油化工学院 Běijīng Shíyóu Huàgōng Xuéyuàn
Pekin Tarım Üniversitesi 北京农学院 Běijīng Nóng Xuéyuàn
Pekin Beden Eğitimi Enstitüsü 首都体育学院 Shǒudū Tǐyù Xuéyuàn
Pekin Uluslararası Etütler Üniversitesi 北京第二外国语学院 Běijīng Dì'èr Wàiguóyǔ Xuéyuàn
Pekin Wuzi Üniversitesi 北京物资学院 Běijīng Wùzī Xuéyuàn
Pekin Polis Akademisi 北京警察学院 Běijīng Jǐngchá Xuéyuàn
Çin Müzik Konservuatuarı 中国音乐学院 Zhōngguó Yīnyuè Xuéyuàn
Çin Opera Enstitüsü 中国戏曲学院 Zhōngguó Xìqǔ Xuéyuàn
Pekin Film Akademisi 北京电影学院 Běijīng Diànyǐng Xuéyuàn
Pekin Dans Akademisi 北京舞蹈学院 Běijīng Wǔdǎo Xuéyuàn

Özel[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe isim Çince (Basitleştirilmiş) Pinyin
Pekin Kent Üniversitesi 北京城市学院 Běijīng Chéngshì Xuéyuàn

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]