Pedro de Sintra

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pero de Sintra, Pedro da Cintra veya Pedro da Sintra olarak da bilinen Pedro de Sintra, Portekizli bir kaşifti.[1] Batı Afrika kıyılarını keşfeden ilk Avrupalılar arasındaydı. 1462 yılı dolaylarında keşif gezisi şimdiki Sierra Leone'ye ulaştı ve buraya adını verdi. Profesör C. Magbaily Fyle'a göre bu muhtemelen tarihçilerin yanlış yorumlanması olabilir; Sintra'nın keşif gezisinin Sierra Leone kıyılarına ulaştığı 1462 yılından önce Serra Lyoa'dan bahsedildiğine yönelik kanıtlar var.[2] Bu da Sierra Leone adını veren kişinin hâlâ bilinmediğini gösteriyor. Bununla birlikte, eğer de Sintra bölgeye ad verdiyse, bu adı bölgedeki yer şekillerinden mi yoksa iklimden dolayı mı verdiği belli değildir. Bazılarına göre kıyı bölgeleri aslan dişlerine benzerken, bazılarına göre fırtınanın aslan kükremesine benzediği öne sürülüyor.[3] On altıncı yüzyıl İngiliz denizcileri, daha sonra 17. yüzyılda Sierra Leone'ye dönüşen bölgeyi Sierra Leoa olarak adlandırdı. İngilizler, bölge sömürgeleştirilmeden önce, 1787'de resmi olarak Sierra Leone adını benimsediler.[3]

De Sintra yolculuğuna Sierra Leone'den Benin Krallığı'nın geliştiği çağdaş Nijerya'ya yaptığı keşif gezisiyle devam etti. Benin sokaklarını geniş ve temiz olarak betimledi; Avrupa'da karşılaştığı hiçbir şeye benzemiyordu. Ayrıca insanları iyi giyimli olarak betimledi.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pedro de Sintra". Encyclopædia Britannica. 9 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2018. 
  2. ^ "Pedro da Çintra did not name Sierra Leone: An Exploration into available evidence". Concord Times. 22 Haziran 2015. 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2018.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ a b "Sierra Leone - Background". Visit Sierra Leone. 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2018. 
  4. ^ "Amistad and Education in The African Diaspora: The First in the Annual Amistad Lecture Series, CCSU". Africa Update. XI (1). 2004. 13 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2018.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)