Pedagojik formasyon
Bu maddenin daha doğru ve güvenilir bilgi sunması için güncellenmesi gerekmektedir. Daha fazla bilgi için tartışma sayfasına bakınız. |
Pedagojik formasyon programı, Türkiye'de öğretmen olarak çalışmak isteyen kişilere yönelik sertifika programı olarak mevcut olmakla birlikte, YÖK, 2023 yılından itibaren pedagojik formasyon eğitimini lisans programlarında seçmeli ders olarak sunmaya karar vermiştir. Lisans programlarının sertifika programı olarak sunulan pedagojik formasyon eğitimi ile bağlantısı henüz kurulmamıştır. Pedagojik eğitim programının amacı, öğretmenlik dışındaki lisans programlarındaki mezunlara ve öğrencilere pedagojik bilgi ve yetenek kazandırmaktır.
2023 Bahar Yarıyılı itibarıyla lisans programlarında seçmeli olarak sunulan pedagojik eğitim dersleri üçüncü ve dördüncü sınıflara kadar genişletildi. Lisans öğrencilerimiz 2023 Güz Dönemi 2. sınıftan itibaren bu derslere kayıt yaptırabileceklerdir. Pedagojik formasyon programını oluşturan iki dönem genellikle bunun bir sertifika programı olarak uygulanmasına ayrılmıştır.
Müfredatın bir parçası olarak, aday eğitimciler eğitim psikolojisi, öğrenme ve öğretme ilkeleri, sınıf yönetimi, değerlendirme ve ölçme gibi pedagojik konularda temel bilgiler alırlar. Ayrıca öğretmenlik uygulaması dersini de geçmeleri gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı sınavlarla pedagojik formasyon programını başarıyla tamamlayanlar öğretmenlik mesleğine atanabilirler. Pedagojik formasyon müfredatını tamamladıktan sonra bireyler ilgili alanlarda eğitmen olabilirler.[1]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Kardinatörlüğü". 10 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023.
Eğitim ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |