PaylaşmaGünü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

PaylaşmaGünü bir cömertlik hareketi olan #GivingTuesday [1]’in Türkiye uygulamasıdır."[1] Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) ülke koordinatörlüğüde Türkiye’de ilk defa 2020 yılında kutlanan hareket eş zamanlı olarak 80’den fazla ülkede her yıl kutlanmaktadır.[2] Çevrim içi kampanyalar ve fiziksel olarak düzenlenen aktivitelerle desteklenen #PaylaşmaGünü’nde bireyler, sivil toplum kuruluşları (STK), özel sektör kuruluşları, eğitim ve kamu kurumları ve daha pek çok paydaş bir araya gelerek senede bir gün “bağışçılığı ve gönüllülüğü” yaygınlaştırarak cömertliği teşvik etmektedir.[2]

Daha cömert ve adil bir dünya hedefiyle düzenlenen #PaylaşmaGünü, bireylerin, toplulukların ve kuruluşların bir araya gelerek bağışçılık ve gönüllülük yoluyla etkili değişimler yaratmalarını teşvik eden, cömertliğin ön plana çıktığı bir harekettir. Bununla birlikte #PaylaşmaGünü Türkiye’de bağışçılık kültürüne katkı sağlayan tek özel gündür.[3]

Genel Bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha cömert ve adil bir dünya için herkesin yapabileceği bir şeyler olduğu fikriyle hayata geçirilen #PaylaşmaGünü’nde bireyler, STK’lar, özel sektör ve eğitim kurumları bağışçılığı ve gönüllüğü kutlayarak cömertliği yaygınlaştırmaktadır. #PaylaşmaGünü’nde STK’lar farkındalık yaratma, bağışçılara ulaşma, gönüllü sayısını artırma gibi amaçlarla iletişim çalışmaları yürütmektedir. Bireyler vakitlerini, uzmanlıklarını veya varlıklarını ihtiyaç sahipleriyle ve STK’larla diledikleri şekilde paylaşarak bu hareketin parçası olmaktadır. Özel sektör kuruluşları ve eğitim kurumları ise topluma katkı projelerini ve sivil toplumla kurdukları iş birliklerini çeşitlendirerek ve bunları yaygınlaştırarak #PaylaşmaGünü’ne katılmaktadırlar.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

2020[değiştir | kaynağı değiştir]

PaylaşmaGünü, amaçları arasında Türkiye’de bağışçılık kültürünün yaygınlaşması ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) ihtiyaç duyduğu kaynaklara erişebilmesi için elverişli bir altyapının oluşturulması da bulunan Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı tarafından, bu amaç doğrultusunda yeni model ve yöntemlerin tanıtılması ve uygulanması için yerelleştirilmiştir. Modelin uluslararası uygulamaları incelendikten sonra, ana uygulayıcı olan #GivingTuesday ekibine yapılan resmi başvuru sonrasında modelin Türkiye’deki koordinatörlüğünün üstlenilmesi için süreç resmi olarak başlamıştır. İlk defa 1 Aralık 2020 senesinde kutlanan #PaylaşmaGünü’nden önce hareketin Türkiye konteksine uygunluğu, gerekli materyallerin sağlanması ve paydaş ağının genişletilmesi için çalışmalar hayata geçirilmiştir. 28 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen çevrim içi tanıtım toplantısında #PaylaşmaGünü sivil toplum kuruluşlarından, özel sektör, Eğitim ve kamu kurumlarından temsilcilere tanıtılmış ve 1 Aralık 2020 #PaylaşmaGünü için çalışmalara başlanmıştır. Bu süreçte sivil toplum kuruluşları için haftalık hazırlık toplantıları düzenlenmiştir. 1 Aralık 2020 tarihinde farklı sektörlerden toplam 92 kurumun katılımıyla #PaylaşmaGünü ilk kez kutlanmıştır.

2021[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılındaki ilginin ardından #PaylaşmaGünü’nün ikinci yılı için hazırlıkla başlamıştır. 22 Eylül 2021 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısının ardından sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları ve özel sektör kurumları için özelleştirilmiş toplantılar düzenlenerek hareketin paydaş ağı genişletilmiştir. STK’ların #PaylaşmaGünü’nde kendi amaçları doğrultusunda hayata geçirecekleri kampanya ve iletişim çalışmaları için haftalık toplantılar düzenlenmiş, bu toplantılarda #PaylaşmaGünü’nde etkin biçimde yer alabilmek için fikir ve öneriler paylaşılmıştır. #PaylaşmaGünü’nün yaygınlaşması, daha geniş kitlelerce bilinmesi için çalışmalar yürüten TÜSEV, 2021 yılı için bir tanıtım filmi hazırlamıştır. Tanıtım filmine eşlik eden billboardlar İstanbul’un çeşitli semtlerinde yer almıştır. 30 Kasım 2021 tarihinde kutlanan #PaylaşmaGünü’ne farklı sektörlerden katılım sağlayan 139 kuruluş olmuştur.

2022[değiştir | kaynağı değiştir]

PaylaşmaGünü Türkiye’de üçüncü kez 29 Kasım 2022 Salı günü kutlandı. 2020 ve 2021 yıllarını takip eden dönemde #PaylaşmaGünü’nün daha geniş kitlelerce kutlanması için sene içine yayılan tanıtım toplantıları düzenlendi. 2022 yılı hazırlıkları için 4 Ekim 2022 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısında, #GivingTuesday’in CEO’su Asha Curran’ın Türkiye’de #PaylaşmaGünü’ne katılan ve kutlayan kurumlara ilettiği video mesajı yayınlandı. Toplantıyı takip eden haftalarda, STK’ların #PaylaşmaGünü’ne etkin katılımlarını desteklemek için haftalık buluşmalar düzenlendi.

29 Kasım 2022 Salı günü, geniş bir katılımla kutlanan #PaylaşmaGünü’nün yaygınlaşması için hazırlanan tanıtım videosunda, #PaylaşmaGünü’nün olmazsa olmaz değerlerinden bağışçılık, gönüllülük, dayanışma ve cömertlik kavramları İstanbul’un sokak tabelalarında yer aldı. 2022 senesinde sivil toplum kuruluşları gönüllü sayılarını artırmaktan bağışçılarıyla ilişkilerini güçlendirmeye, özel sektörle yeni iş birlikleri kurmaktan benzer alanlarda çalışan STK’larla ortaklıklar kurmaya uzanan pek çok farklı faaliyetle #PaylaşmaGünü’nünü kutladılar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "GivingTuesday.org". GivingTuesday.org. GivingTuesday. 14 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2020. 
  2. ^ a b "Philanthropy.com". www.philanthropy.com. 24 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  3. ^ "#GivingTuesday: Why I Am Participating in the National Day of Giving on November 27, 2012 | Beth Kanter". bethkanter.org. 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021.