Paul Troost

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paul Troost, 1930

Paul Ludwig Troost (d. 17 Ağustos 1878 – ö. 21 Ocak 1934),[1][2] Alman bir mimardı. 1930'dan bu yana Adolf Hitler'in favori ustası olan Troost, Neo-klasik tarzda olan Führerbau ve Münih'teki Haus der Kunst'un tasarımlarıyla Nazi mimarisinin tarzını etkiliyordu.

Elberfeld'de doğan Troost, Darmstadt Teknik Üniversitesine devam etti ve dersini bitirdikten sonra Münih'te Martin Dülfer ile çalıştı. 1904 yıllarında kendi mimarlık bürosunu açtı ve modernist Deutscher Werkbund derneğine üye oldu. Troost, Potsdam'daki Cecilienhof Sarayı'nın çeşitli odalarını tasarladı; Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Norddeutscher Lloyd gemisi şirketi için buharlı dekorasyon tasarımını ve SS Europa gibi gösterişli transatlantik gemilerin parçaları olan Spartalı gelenekselciliği modern unsurlarla birleştiren bir stilden mezun oldu.

Troost ve Hitler 1930'da Nazi yayıncısı Hugo Bruckmann ve eşi Elsa ajansı aracılığıyla tanıştılar. 1933'ten önce önde gelen Alman mimar grubuna dahil olmasa da, Troost'un neoklasik tarzı bir süre için Üçüncü Reich'ın resmi mimarisi haline gelerek Hitler'in en önde gelen mimarı oldu. Yaptığı iş Hitler'i hevesle doldurdu ve Almanya genelinde devlet ve belediye yapılarını planladı ve inşa etti.

1933 sonbaharında Berlin'deki Reich Şansölyesi'ndeki Hitler'in konutlarını yeniden inşa ettikleri ve yeniden inşa etmesi istendi.[3] Troud, Ludwig Ruff gibi diğer mimarlarla birlikte, yeni idari ofisler, işçiler için sosyal binalar ve ana otoyollardaki köprüler dahil olmak üzere devlet ve belediye yapıları planladı ve inşa etti. Ölümünden önce planladığı pek çok yapıdan biri, Schinkel'in Berlin'deki Altes Müzesi'nde modellenen ve Alman halkının "gerçek, ebedi sanatı" için büyük bir tapınak olması tasarlanan Münih'teki Haus der Kunst (Alman Sanat Evi) idi. Üçüncü Reich sırasında anıtsal kamu binalarında klasik kalıpların taklit edilmesine iyi bir örnek oldu, ancak daha sonra Hitler daha sakin Troost stilinden uzaklaştı,. Gençliğinin 19. yüzyılda Viyana Ring Yolu (Ringstraße) bulvarında hayranlığını gördüğü daha karmaşık imparatorluk ihtişamına geri döndü.

Hitler 1937'de, Troost'a ölümünden sonra Alman Ulusal Sanat ve Bilim Ödülü'nü verdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Albert Speer, Inside the Third Reich (Simon and Schuster, 1970) p49
  2. ^ Sven Felix Kellerhoff, The Führer Bunker: Hitler's Last Refuge (Berlin Story Verlag, 2004) p38
  3. ^ Seligmann, Matthew; Davison, John; and McDonald, John (2003). Daily Life in Hitler's Germany, p. 96. London: The Brown Reference Group plc. ISBN 0-312-32811-7.