İçeriğe atla

Panathenaia

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Panathenaea ya da Panathenaia, Atinalılar tarafından her yıl, Kentin tanrıçası olan Athena'nın doğum gününde, Atina takviminin ilk ayı olan 28 Hekatombaion'da yapılan bir Grek festivali.[1][2][3] Antik dönemin en bilinen organizasyonlardan birisi olan bu festivalin ana amacı Athena'yı kutlamaktı.[4] Bunun yanında dört yılda bir olmak üzere, Büyük Panathenaia şenliği adı verilen daha kapsamlı bir organizasyon düzenlenirdi.[1] Büyük Panathenaia olarak adlandırılmayanlar ise Küçük Panathenaia olarak biliniyordu.[5] Festival dinsel ögelerle birlikte pek çok yarışma ve kutlamayı içeriyordu.[6] Festivalde yapılan oyunların galipleri, bir amphora veya bir vazo içinde zeytinyağı ile ödüllendiriliyorlardı.[7][8]

Panathenai şenliklerinin final gecesinden önceki günlerde şiir, müzik ve farklı sportif yarışmalardan oluşan çeşitli etkinlikler yapılırdı. Şenliklerin son gecesinde ise içkiler içilip, danslar edilirdi. Şafak vaktinde ise Athena ve Eros'a adanan kurbanlar sunulur, bunun ardından 40 koşucuyla Akropolis'te bulunan Athena sunağına kutsal alevi taşıyan bir meşale yarışı düzenlenirdi.[9]

  1. ^ a b Shear, Julia L. "Hadrian, the Panathenaia, and the Athenian Calendar". Zeitschrift Für Papyrologie Und Epigraphik 180 (2012): 159. JSTOR 41616930.
  2. ^ Douskou, Athletics, s.64.
  3. ^ Gardiner, Greek Athletic Sports and Festivals, s. 227.
  4. ^ Shear, Julia L. Serving Athena: The Festival of the Panathenaia and the Construction of Athenian Identities. (New York: Cambridge University Press, 2021), 2.
  5. ^ Lewis, David M. "Law on the Lesser Panathenaia". Hesperia: The Journal of the American School of Classical Studies at Athens 28, no. 3 (1959): 247.
  6. ^ Shear, Julia L. Serving Athena: The Festival of the Panathenaia and the Construction of Athenian Identities. (New York: Cambridge University Press, 2021), 1.
  7. ^ Bentz, Panathenäische Preisamphoren, Lev. 4.
  8. ^ Aliye Erol-Özdizbay (2011). "Roma İmparatorluk Dönemi'nde Pontus-Bithynia Eyaletinde Agonlar ve Agonistik Sikkeler" (PDF). İÜ., SBE., Tarih Anabilim Dalı, Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı. s. 21. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2024. 
  9. ^ Arkeoloji, World. "Panathenaia Festivali - Şenlikleri". World Arkeoloji. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2024.