İçeriğe atla

Palm wine

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Palm-wine müziği (Sierra Leone'da maringa olarak bilinir), Batı Afrika bir müzik türüdür. Kökenleri 1920'lerde Liberya ve Sierra Leone'daki Kru halkı arasında gelişmiştir. Denizciler tarafından getirilen Portekiz gitarlarıyla yerel melodileri ve ritimleri Trinidad calypso müziği ile birleştirerek "hafif, kolay, melodiğe sahip bir tarz" oluşturmuşlardır. Bu müzik, başlangıçta kıyı bölgelerinde çalınandan daha geleneksel bir tarzda iç kesimlere doğru yayılmıştır. Popülerlik kazanması Sierra Leone'lu müzisyen Ebenezer Calendar'ın 1950'ler ve 1960'larda şarkılar kaydetmesinden sonra olmuş ve hala küçük bir popülerliğe sahiptir.

Köken[değiştir | kaynağı değiştir]

Palm-wine müziği, erken Afrika gitaristlerinin çaldığı toplantılarda içilen palmiye şarabından türetilmiştir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu müzik, yerel ve yabancı denizcilerin, iskele işçilerinin ve yerel çalışan sınıfının palmiye şarap barlarına içmeye ve müzik dinlemeye gittiği yerlerde oluşmuştur. Taşınabilir enstrümanlar ve yerel telli ve vurmalı çalgılar bu tarzı oluşturmuştur. Gitarın geleneksel iki parmakla çalınması, müzisyenlerin yerel lute veya arp gibi çaldığı şekilde çalındığında ortaya çıkmıştır. Bu tarz genellikle senkopeli 4/4 ölçüde çalınır.

1920'ler-1940'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

1920'lerde bir Kru, Ganalı highlife gitaristi Kwame Asare'a (veya Jacob Sam'a) öğretti. Kumasi Triosu, 1928'de Londra'daki Zonophone için ilk highlife kayıtlarını yaptı. Müzik, sahil bölgelerinden iç kesimlere yayıldıkça, geleneksel Akan harp lutesi olan seperewa'nın sesi birleştirildi ve bu odonsona veya Akan bluesa evrildi ve "Yerli Blues" olarak adlandırıldı. HMV Records ve Parlophone Records, Güney Gana'da Akan blues albümlerini dağıttı. Bu, 1930'ların ve 1940'ların başında gerçekleşti ve Jacob Sam, Kwesi Pepera, Appianing, Kwame, Mireku, Osei Bonsu, Kwesi Menu, Kamkan ve Appiah Adjekum gibi sanatçıları içeriyordu. 1930'ların zirvesinde, savaş nedeniyle üretimin durdurulduğu yılda yaklaşık 200.000 Yerli Blues kaydı satılmıştır.

1950'ler-1960'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

Palm-wine müziği, Sierra Leone Creole müzisyen Ebenezer Calendar & His Maringa Band tarafından ilk kez popüler hale getirildi ve 1950'lerin ve erken 1960'ların birçok popüler şarkısını kaydetti. Soukous ve highlife, palm-wine müziğinden etkilenmiştir. Hala biraz popüler olsa da, tür bir zamanlar olduğu kadar ünlü değildir. Diğer ünlü palm-wine müzisyenleri arasında Koo Nimo (diğer adıyla Daniel Amponsah), S. E. Rogie, Abdul Tee-Jay ve Super Combo bulunmaktadır.

Agya Koo Nimo, "Palm-wine müziğinin Kralı" olarak anılan başka bir ünlü Ganalı şarkıcıdır. Ona genellikle "Highlife'nin Büyükbabası" denir ve yaşam hikayelerini anlatmak için müziğini kullanmaktadır, bu da Ganalı ve diğer Batı Afrika müzik sahnelerini büyük ölçüde etkilemiştir. Gana'daki Winneba Eğitim Üniversitesi'nde yaşam boyu başarı ödülüne layık görüldü.== Ayrıca Bakınız ==

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Afrika popüler müzik türleri