İçeriğe atla

Pactyes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lidyalı Pactyes, Pers Satrapı Tabalus'un yönetimi altında Lidya'nın sivil yönetiminin başına getirildi.

Pactyes Lidya, MÖ 546 civarında Persli Büyük Kiros tarafından fethedildiğinde sivil idareden ve Kroisos'un altınını toplamaktan sorumlu tutulan Lidyalı idi:

Halen, Sardis'i Tabalus adlı bir Pers'e emanet ederek ve bir Lidyalı olan Pactyes'i Kroesus ve Lidyalıların altınını üstlenmesi için görevlendirerek, kendisi (Büyük Kiros) Kroesus'u da yanına alarak ve ilk başta İyonyalıları hiç hesaba katmadan Ekbatana'ya doğru yola çıktı. Çünkü Babil, Baktriyalı ulus, Sakalar ve Mısırlılar onun ellerindeydi; kendisi bunlara karşı bir orduya liderlik etmeyi ve İyonyalılara karşı başka bir komutan göndermeyi düşünüyordu.

— Herodotus 1.153[1]

Kiros'a ve Kiros'un Lidya'nın başına getirdiği Pers askeri komutanı veya satrapı Tabalus'a karşı bir isyan başlattı:

Ancak Cyrus Sardis'ten ayrılır ayrılmaz Pactyes, Lidyalıları Tabalus ve Cyrus'a karşı ayaklandırdı; ve denize indi, orada Sardis'in tüm altınına sahip olduğu için asker tuttu ve kıyıdaki adamları ordusuna katılmaya ikna etti. Daha sonra Sardes'e yürüyerek Tabalus'u kaleye hapsetti ve orada kuşattı.

— Herodotus 1.154[2]

Pactyes, Cyrus'un kendisine karşı bir ordu göndermeyi düşündüğünü öğrendiğinde, vatandaşları onu Perslere teslim etmeyi düşünen ancak Kyme'li Aristodicus tarafından caydırılan Kyme'ye kaçtı, ardından onu Midilli'ye gönderdi, oradan da Sakız Adası'na kaçtı ve sonunda Persler tarafından yakalandı.[3][4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ LacusCurtius • Herodotus — Book I: Chapters 141‑177. 
  2. ^ LacusCurtius • Herodotus — Book I: Chapters 141‑177. 
  3. ^ Herodotus, The Histories (I. 153-161)
  4. ^ Truesdell S. Brown, "Aristodicus of Cyme and the Branchidae", The American Journal of Philology Vol. 99, No. 1 (Spring, 1978), pp. 64-78.