Oya ağacı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oya ağacı
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Myrtales
Familya: Lythraceae
(Kınagiller)
Cins: Lagerstroemia
Tür: L. indica
Lagerstroemia indica
(L.) Pers.
Lagerstroemia indica

Oya ağacı (Lagerstromia indica), kınagiller (Lythraceae) familyasından Çin ve Japonya'da doğal olarak yetişen bir süs bitkisi türü.

Morfolojik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Boyu yaklaşık 6 metre, çapı 3 yaklaşık 3 metre kadar olabilen ve küçük yuvarlak bir tepesi olan bir süs bitkisidir. Gövde kabuğu ince düzgün, sürgünleri açık pembe, bej renklidir. 4 köşeli ve tüysüz, kısa saplı yaprakları oval uçları kütçe ve 2–7 cm uzunluğunda, üst yüzü parlak-yeşil alt yüzündeki damarlar ise tüylüdür. Çiçek kurulu 4–20 cm büyüklükte, çiçekleri genellikle gül pembe renklidir. Meyveleri nohut büyüklüğünde kapsüller şeklinde olur.

Yetiştirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilebilir. Boyu 6-7 metreye kadar çıkabilir, tohum ve çelikle üretilebilir.[1] Oya ağacı günün en az 7 saatini güneşi doğrudan alabilecekleri ortamları severler. Yeteri kadar güneş ışığı alamadığı zamanlarda solgun çiçekler verebilir, eskisi kadar gür yapraklar oluşturmaz.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gülen, Esat (21 Ağustos 2021). "Oya Ağacı (Lagerstromia indica)". Bahçe Defteri. 25 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2022.