Otomatik yükleyici

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Otomatik yükleyici tank veya top gibi araçlarda silahın yüklenmesi işlemini mekanik olarak yaparak mürettebat tasarrufuna gidilmesini sağlayan düzenektir. Bu tabir sadece büyük kalibreli silahların yüklenmesi esnasında kişi veya kişilerin yerine kullanılan mekanizmalar için getirilen bir kavramdır. Otomatik silahlar için bu tabir kullanılmaz.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Otomatik yükleyiciler, II. Dünya Savaşı'nın başında geliştirildi.  İlk kullanımları, 75 mm (3,0 inç) kalibreli Bordkanone BK 7.5 topla donatılmış Henschel Hs 129 B-3 gibi "tank avcısı" uçaklardaydı. T-64 ana muharebe tankından bu yana tüm Sovyet ve Rus kökenli Tanklarda Otomatik Yükleyiciler Aktif Olarak Kullanılmaktadır.  Amerikan T22E1 Orta Tankı Otomatik yükleyici kullanan ilk tank tasarımlarından biri olmasına rağmen, Amerikan ve İngiliz tankları bunların kullanımından çoğunlukla kaçınmıştır.

20. yüzyılın ortalarından sonra, büyük 76,2 mm (3,00 inç) kalibreli veya daha büyük deniz toplarında otomatik yükleme yaygın hale geldi.  Mermilerin boyutu, bir geminin daha geniş alanlarında bulunan daha ayrıntılı otomatik yükleme olanaklarıyla birleştiğinde, otomatik yüklemeli bir aracı insan yüklemeli araçlardan çok daha hızlı hale getirir.  Örneğin, ABD 5"/38 Mark 12 dakikada yaklaşık 20 mermi yükleyebilir.

Jet uçaklarının ortaya çıkışı ve saldırmak için gereken ateş hızı, deniz topçularında otomatik yükleyicilerin benimsenmesini hızlandırdı.  Geliştirme genellikle sorunluydu ve birçok durumda güvenilirlik ciddi şekilde tehlikeye atılmıştı.  ABD 5"/54 kalibrelik Mark 42 silahı, güvenilirliği artırmak için dakikada 40 mermiden 34 mermiye düşürüldü.Sovyet Rus Gemi Topu AK-130 o kadar kötü bir şekilde gecikti ki, Sovremenniy sınıfı destroyerlardan (şu anda Amiral Ushakov)  birisi iki eski 100 mm (3,9 inç) kalibreli Topu Kullanıyor.ABD 3"/70 Mark 37 aslında ağır hasar nedeniyle tasarımda (13 yıl), hizmette olduğundan (12 yıl) daha fazla zaman harcadı.  güvenilmezlik.  Bu sorunlar büyük ölçüde geçmişte kaldı ve savunma mühendisliği bu alanda çok ilerledi.