Otakar Sedloň

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Otakar Sedloň
Doğum30 Ağustos 1885(1885-08-30)
Trpín, Bohemya
Ölüm18 Kasım 1973 (88 yaşında)
Prag, Çekoslovakya
MeslekÖğretmen
EğitimPrag Sanat Akademisi
Dönem20. yüzyıl

Otakar Sedloň (1885-1973) Prag’da yaşayan Çek asıllı gerçekçi bir ressamdır.

Sedloň 30 Ağustos 1885’te Trpín’de - Doğu Bohemya’da Polička ve Kunštát arasında, eskiden Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun bir parçası - doğdu. Otakar ilkokulu Vamberk’te okudu Kostelec nad Orlicí’de lise öğrenimine devam ederek 1904 yılında oradan mezun oldu. Daha sonra Prag’da Sanat Akademisi’nde öğrenim görmeye başladı ve 1908 yılında akademiyi bitirdi.

1920’lerin ortasında pek çok yere seyahat ederek Adriatik Denizi’nin kıyısını, Paris’i, Rutenya’yı ve Romanya’yı gördü. Bu seyahatlar ona gelecek hayatında bir sanatçı olarak büyük ilham kaynağı oldu. Myslbek denen bir cemiyete katıldı ve bu cemiyet tarafından düzenlenen pek çok sergide yer aldı. Bu sırada Otakar’ın Prag’da saygın bir bölge olan Narodni trida’da bir atölyesi bulunuyordu ve mükemmel bir portre ressamı olarak biliniyordu. Eserleri bakanlık ofislerinde, bankalarda sergileniyor ve özel koleksiyoncular tarafından tutuluyordu.

İkinci Dünya Savaşı ve 1948’de Çekoslovakya’da gerçekleşen komünist devrimden sonra komünist kurallara ve sözde sosyalist gerçekçiliğe karşı gösterdiği düşmanlık yüzünden Myslbek’ten atıldı.

Otakar Sedloň 18 Kasım 1973’te öldü ve annesi ve babası ile birlikte Vamberk’teki aile mezarlığına defnedildi.

Fotoğraf galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]