Osmanlı çalışmaları
Osmanlı çalışmaları disiplinler arası bir bilim dalıdır. Beşeri bilimlere dahil birçok ana daldan beslenen bu çalışma alanı, Ortadoğu çalışmaları ve Türkolojinin bir alt dalı olarak kabul edilir. Tarih, kültür çalışmaları, din, sanat, edebiyat, müzik, bilim, ekonomi ve siyaset gibi çeşitli alanları içine alacak şekilde Osmanlı uygarlığıyla ilgili çalışmaları içerir.
Marc David Baer'e göreyse; Osmanlı araştırmaları "etik açıdan sorunlu bir alandır. Çünkü Osmanlı çalışmaları dahilinde Ermeni Soykırımı inkarı yaygındır"[1] Lakin bu görüşün kişisel bir görüş olduğu da unutulmamalıdır. Zira, çeşitli uluslararası tarihçililer, yaşanan olayları tarihsel olarak tartışmalı bulmakta ve olayları Osmanlı Devleti'nin gerçekleştirdiği genel iskan politikalarından saymaktadır.[2] İlaveten bir başka görüş ise olayları, savaşın içinde yaşanan tatsız ve acı dolu hadiseler şeklinde ele almaktadır. Bunlardan Bernard Lewis özellikle saygın bir tarihçi olarak dikkati çekmektedir.[3]
Bu bağlamda ise Osmanlı çalışmalarını küresel bir gözle ele almak, bilimsel objektiflikle, belgelere dayalı olarak tarihsel olaylara yaklaşmak lazım gelmektedir. Nitekim Osmanlı çalışmaları bir bilim dalıdır. Çalışmaları da bu bağlamda ele alınmalıdır.
Osmanlı Araştırmalarında Uzmanlaşmış Kurumlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Sakıp Sabancı Türk Araştırmaları Merkezi, Columbia Üniversitesi
- Türkiye Araştırmaları Derneği
- Skilliter Osmanlı Çalışmaları Merkezi
- SOAS Osmanlı Çalışmaları Merkezi, Londra Üniversitesi
- Osmanlı ve Türk Çalışmaları, Chicago Üniversitesi
- Osmanlı ve Türk Çalışmaları, Stanford Üniversitesi
- Osmanlı Çalışmaları Merkezi, Belgrad
- Osmanlı ve Türk Araştırmaları Derneği
Akademik Dergiler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Osmanlı ve Türk Araştırmaları Derneği Dergisi
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ جدلية. "Marc David Baer, Sultanic Saviors and Tolerant Turks: Writing Ottoman Jewish History, Denying the Armenian Genocide (New Texts Out Now)". Jadaliyya - جدلية (İngilizce). 4 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020.
- ^ Werner, Ernst (1986). Büyük bir devletin doğuşu - Osmanlılar (1300-1481). Alan Yayıncılık. 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2021.
- ^ "Bernard Lewis". Vikipedi. 13 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2021.