Oskar von Niedermayer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Oskar Ritter von Niedermayer (d. 8 Kasım 1885; Freising, Bavyera - ö. 25 Eylül 1948; Vladimir, SSCB), Alman profesör, general ve maceraperest.

İlk yılları ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Oskar Niedermayer, Regensburg'dan tüccar bir aileden geldi. 1905'te subay adayı olarak 10. Bavayera Topçu Alayı'na katıldı. Teğmenliğe yükseldikten sonra, silahlı kuvvetlere katılmaya hak kazandı ve doğa bilimi, coğrafya ve İran dilini öğrenme şansı buldu. Hindistan ve Basra Körfezi'nde tıp çalışmaları için bulundu. Niedermayer Lut Çölü'nü geçen ilk Avrupalı oldu. I. Dünya Savaşı patlak vermeden çok az bir zaman önce orduya geri döndü. Niedermayer, 15 Aralık 1914'te Alman ordu liderleri tarafından gelenekleri taklit etme tekniğini öğrenmek için Afganistan'a gönderildi (ki bu teknik daha sonra Arabistanlı Lawrence tarafından Arapların ikna edilip Osmanlı'ya baş kaldırması için kullanılacaktı). 26 Eylül 1915'te Niedermayer'in gezisi Kabil'e kadar uzadı. Fakat emir Habibullah'tan kesin bir sonuç alamadı. 1916 Mayısında geri dönerek gezisine Osmanlı İmparatorluğu'ndan tekrar başladı. Takip eden aylarda (askeri görevin kalan liderleriyle beraber) Orta Doğu'daki Alman birliklerini kumanda etti. Mart 1918'de Almanya'ya geri çağrıldı.

İki savaş arasında[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşın sonunda Niedermayer izine ayrıldı ve Münih Üniversitesi'nde edebiyat ve coğrafya öğrenim şansı buldu. Dr. phil unvanını kazandı. Bu zaman içerisinde halkla ilişkiler müdürlüğü yaptı. Aynı yılın aralık ayında orduya geri döndü. 1932'ye kadar Moskova'da memurluk yaptı. Daha sonra orduya geri dönerek Prusya Topçu Alayı'na katıldı. 1937'de Hitler'in isteğiyle Berlin Üniversitesi'nde zorunlu askeri doktrini üzerine işe başladı.

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşın patlak vermesi üzerine Nazi liderliği, Niedermayer'in Slav kültürü bilgisini Polonya'nın işgalinin yönetimine yardımcı olmak için kullanmaya çalıştı, ancak kendisi için savaşta daha aktif bir rol için ajite etmek için Ordu genel personeli arasında kişisel temaslar kullandı. Yine de, 20 Şubat 1941'de Ordunun Yüksek Komutanlığını reddetti.

Ancak Ağustos 1944'te Hitler'in Ostpolitik'ini küçümseyen bir görüş bildirmişti. Personelinden iki memur bunu Nazi Makamlarına bildirdi ve Niedermayer tutuklandı ve Nazi Almanyasına karşı yenilgiyi savunmakla suçlandı. Torgau'da askeri mahkemeye gönderildi. Heinrich Himmler dahil olmak üzere çok sayıda arkadaşı ve meslektaşı, duruşma sırasında Niedermayer'in Almanya'nın haklarını ve hizmet tarihini belirten referanslar sundu, ancak hapse atıldı ve savaşın sonuna kadar Torgau hapishanesinden serbest bırakılmadı.

9 Mayıs 1945'te Almanya'nın teslim olmasından sonra memleketi Regensburg'a dönmeye çalışırken Kızıl Ordu Carlsbad'da onu tutukladı[1] ve tüberküloza yakalandığı Moskova hapishanesine gönderildi. Bir Rus mahkemesi onu 25 yıl hapis cezasına çarptırdı. Vladimir hapishanesinde (Almanca: Wladimir) mahkûm edildi ve 25 Eylül 1948'de hapishanenin hastanesinde öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sean McMeekin, The Berlin-Baghdad Express, p.364