Oppo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
OPPO Electronics Corp.
EndüstriTüketici elektroniği
Kuruluş2004
KurucuTony Chen (陈明永)
Genel merkezi,
Önemli kişilerTony Chen (CEO)
ÜrünAkıllı Telefonlar
Akıllı Ürünler
ColorOS
Alt kuruluş(lar)BBK Electronics
OPPO Digital
Çalışan sayısı40000+
Web sitesioppo.com/en/

OPPO merkezi Dongguan, Guangdong'da[1] bulunan ve Tokyo, Kuala Lumpur, Gurgaon, Varşova, Düsseldorf[2] ve Mexico City'de bölgesel merkezleri olan küresel bir tüketici elektroniği ve mobil iletişim şirketidir. OnePlus, Vivo, iQOO ve Realme markalarının da sahibi olan BBK Electronics'in alt kuruluşudur.

2021 yılının birinci çeyreğinde OPPO, küresel akıllı telefon sevkiyatında[3] 4'üncü sırada ve Çin'de[4] 2'nci sırada yer aldı. Mart 2021 itibarıyla ColorOS işletim sisteminin aylık aktif kullanıcı sayısı 430 milyona[5] ulaştı.

OPPO, genişletilebilir ekrana sahip akıllı telefonu OPPO X 2021, 125W Süper VOOC hızlı şarjı, sürgülü akıllı telefon modeli OPPO Find X ve yan optik zoom kamerası gibi öncü teknolojileriyle tanınıyor.

Dünya çapında 10 Akıllı Üretim Merkezi, 6 Araştırma Enstitüsü, 5 Ar-Ge Merkezi ve Londra'daki bir Uluslararası Tasarım Merkezi ile 40'tan fazla ülke ve bölgede faaliyet gösteren OPPO'nun dünya çapında[6] 40.000'den fazla çalışanı bulunmaktadır.

Eski logosu

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

"OPPO" markası 2001 yılında Çin'de tescil edildi ve 2004 yılında[7] piyasaya sürüldü. O zamandan itibaren OPPO, 40'tan fazla ülke ve bölgeye[7] yayıldı.

MP3/ MP4[değiştir | kaynağı değiştir]

2001'de Tony Chen, OPPO[8]'yu küresel olarak tescil ettirdi.

2004 yılında OPPO Çin resmi olarak kuruldu. Menlo Park, Silikon Vadisi'nde kurulan OPPO Digital adlı şirket, dijital elektronik ürünler[9] tasarladı ve pazarladı.

2005 yılında OPPO ilk MP3 çaları[10] piyasaya sürdü.

2006 yılında OPPO ilk MP4 oynatıcısını[11] piyasaya sürdü.

Konsept Telefon[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 yılında OPPO, ilk akıllı telefon modeli olan A103'ü, yani 'gülümseyen telefonu'nu piyasaya sürerek bu pazara giriş yaptı. Aynı yıl OPPO, OPPO Real'in alt markasını yarattı.

2009'da OPPO, ikinci alt markası olan OPPO Ulike'ın ilk ürününü, şirketin ilk kapaklı modeli[12] olan A520 adıyla piyasaya sürdü. OPPO, denizaşırı pazarlara ilk Tayland üzerinden açıldı.

Akıllı Telefon[değiştir | kaynağı değiştir]

2011 yılında OPPO, ilk akıllı telefonu OPPO X903'ü tanıttı ve Find alt markasını yarattı. Ayrıca OPPO, NearMe ürünlerinin lansmanı ile mobil internet işine başladı.

2012'de OPPO, o zamanlar dünyanın en ince akıllı telefonu olan Finder[13]'ı piyasaya sürdü. Ayrıca OPPO, tüketicilerin selfie[14] ihtiyaçları için Ulike 2'yi tanıttı.

2013 yılında OPPO Endonezya pazarına adım attı. OPPO N1'i ve şirketin Android 4.2[15] tabanlı kullanıcı arayüzü ColorOS'u duyurdu.

2014 yılında OPPO, Hindistan, Pakistan, Filipinler ve Singapur dahil olmak üzere yeni pazarlara girdi.

Aynı yıl OPPO, Find 7[16]'nin lansmanı ile birlikte hızlı şarj teknolojisi VOOC'u tanıttı. MWC 2016'da OPPO, bu teknolojisini SuperVOOC olarak güncelledi. Ardından OPPO R9 piyasaya sürüldü ve Çin'deki en popüler telefon oldu. Haziran 2016'da OPPO, telefonlarını 200.000'den fazla perakende satış noktasında[16] satarak Çin[17]'in en büyük akıllı telefon üreticisi oldu.

2017 yılında OPPO Rusya pazarına girdi. OPPO'nun tam ön ekrana sahip ilk telefonu olan OPPO R11s ve R11s Plus Çin[18]'de piyasaya sürüldü. OPPO'nun ilk küresel süper amiral gemisi mağazası Şanghay'da açıldı.

2018'de OPPO İspanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Japonya ve diğer pazarlara girdi. Hindistan'ın Haydarabad kentindeki OPPO Araştırma Enstitüsü ve OPPO Ar-Ge Merkezi açıldı.[19]

Mayıs 2018'de OPPO, yapılandırılmış ışık teknolojisini kullanan ve 3D görüntülerin görüntülenmesine olanak tanıyan[20] dünyanın ilk 5G görüntülü aramasını sergiledi.

Haziran 2018'de OPPO, Paris'teki Louvre Müzesi'nde en son amiral gemisi modeli Find X'i duyurdu ve telefonu ilk kez[21] SuperVOOC şarjıyla donattı.

Ekim 2018'de OPPO, dünyanın ilk 5G WeChat çok oyunculu görüntülü aramasını[20] yaptı.

Kasım 2018'de OPPO, Shenzhen'de[22] OPPO Teknoloji Sergisi'ni düzenledi.

Aralık 2018'de OPPO, Pekin'deki yıllık OPPO Geliştirici Konferansı'na (ODC) ev sahipliği yaptı, yapay zeka asistanı Breeno'yu ve mevcut OPPO akıllı telefon kullanıcıları[23] için hizmet ekosistemini beslemek amacıyla "Yerçekimi Planı" adı verilen geliştiricileri destekleyen planı duyurdu.

Çoklu Akıllı Ürün ve Servis[değiştir | kaynağı değiştir]

2019 yılında OPPO, İsviçre ve İngiltere pazarlarına girdi ve Londra'da Uluslararası Tasarım Merkezi'ni kurdu. Aynı yıl Polonya, Türkiye, Ukrayna ve diğer pazarlara giriş yaptı.

Şubat 2019'da OPPO, İspanya'nın Barselona kentinde ilk küresel inovasyon etkinliğine ev sahipliği yaptı, ilk 5G akıllı telefonunu[24] sergiledi ve taşıyıcı ortakları Swisscom, Singtel, Telstra ve Optus ile 5G ortaklığını duyurdu.

Nisan 2019'da OPPO, OPPO Reno ve Reno 10x Zoom[25] ile 'Reno' alt markasını piyasaya sürdü.

Mayıs 2019'da OPPO Reno 5G sürümü, Avrupa'da[26] ticari olarak satılan ilk 5G uyumlu akıllı telefon oldu.

Kasım 2019'da OPPO, OPPO INNO DAY 2019'u Shenzhen'de gerçekleştirdi ve OPPO'nun Kurucusu ve CEO'su Tony Chen, akıllı bağlantı dönemi için üç temel stratejiyi paylaştı. Akıllı saatler, akıllı kulaklıklar, 5G CPE, sanal gerçeklik gözlüklerinin yanı sıra diğer akıllı cihazlar da görücüye çıktı.[27]

Aralık 2019'da OPPO Reno 3 ve Reno 3 Pro, arkada dörtlü kamera kurulumu ve 5G desteği[28] ile Çin'de piyasaya sürüldü.

2020'de OPPO Almanya, İrlanda, Romanya, Portekiz, Belçika, Güney Afrika, Meksika, Japonya ve diğer pazarlara girdi. 2020 yılı aynı zamanda OPPO'nun Latin Amerika pazarına ilk girişi oldu.

Mart 2020'de OPPO, amiral gemisi modeli Find X2'yi ve ilk akıllı saati OPPO Watch[29]'u piyasaya sürdü.

Mayıs 2020'de OPPO, Almanya'nın Düsseldorf kentinde[30] Batı Avrupa Genel Merkezi'nin kurulduğunu duyurdu.

Mart 2021'de OPPO, yepyeni Find X3 serisini piyasaya sürdü. Amiral gemisi Find X3 Pro, son teknoloji bir dörtlü kameraya ve bir milyar renkli sürükleyici ekrana[31] sahip.

Nisan 2021'de OPPO, Şili ve Kolombiya pazarlarına[32] girdi. OPPO ve Vodafone, Qualcomm ve Ericsson, Avrupa'nın ilk 5G bağımsız (SA) ağının Almanya'da[33] ticarileştirilmesini sağladı. 2021'in ilk çeyreğinde OPPO, küresel sıralamada[3] 4'üncü Çin sıralamasında[4] 2'nci sırada yer aldı.

Markalaşma[değiştir | kaynağı değiştir]

Markalaşma misyonu, değer and vizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Marka Misyonu: İnsanlık için Teknoloji, Dünya için İyilik

Marka Değeri: Benfen | Kullanıcı Dostu | Mükemmeliyeti Hedefleyen | Amaca yönelik

Marka Vizyonu: Daha iyi bir dünyaya[1] katkıda bulunan sürdürülebilir bir şirket olmak için çalışmak.

Kilometre Taşları[değiştir | kaynağı değiştir]

2004 yılında OPPO resmi olarak kuruldu.

2011 yılında Leonardo DiCaprio, adını OPPO Find akıllı telefona[34] verdi.

Haziran 2015'te şirket, İspanyol futbol kulübünün[35] sponsoru olmak için FC Barcelona ile bir anlaşma imzaladı.

2017'de OPPO, logolarının 2017'den 2019'a kadar takımın formalarında kullanılmasına izin veren Hindistan ulusal kriket takımına sponsor olma teklifini kazandı.

2019 yılında OPPO, Roland-Garros, Paris'te düzenlenen Fransa Açık tenis turnuvasının sponsor ortağı oldu. Aynı yıl ilk resmi akıllı telefon ortağı olarak Wimbledon'ın da 5 yıl sponsor ortağı[36] oldu.

OPPO, 2019 Dünya Şampiyonası'ndan başlayarak 2024 yılına kadar League of Legends'ın özel küresel akıllı telefon ortağı olacak. OPPO, League of Legends'ın Sezon Ortası Daveti, All-Star Etkinliği ve Dünya Şampiyonası[37] olmak üzere üç küresel turnuvasında yıl boyunca çeşitli aktivasyonlara sahip olacak.

OPPO, 2019'dan bu yana, sanat ve tasarım yaratmanın bilgi alışverişi ve kaynak bağlantısı için bir platform oluşturmayı amaçlayan, dünyanın dört bir yanındaki en iyi sanat kolejlerinden ve üniversitelerden genç sanatçılara ve sanatseverlere tasarım çalışmaları toplamaya açık olan Renovators'ı düzenlemeye başladı.[38]

2020'de OPPO, Find X2[39]'nin lansman etkinliğinde Eddie Redmayne'i küresel marka elçisi olarak duyurdu. OPPO lansmanda, Boston Maratonu'nun resmi ortağı olduğunu da açıkladı. Önümüzdeki 4 yıl boyunca OPPO, akıllı telefonlar, akıllı saatler ve daha fazlasını içeren alanlarda[40] Boston Maratonu ile marka ve ürün iş birliği yürütecek.

2021'de OPPO, nesli tükenmekte olan türlerin korunmasını desteklemek için National Geographic ile Tehlike Altındaki Renk programını duyurdu. OPPO, yıllarını çeşitli kameralar ve lenslerle hayvan portreleri çekerek geçiren Joel Sartore'u, renkleri yakalamak ve onları yarınlara saklamak[41] için Find X3 Pro'yu kullanmaya davet etti.

Marka Ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

OPPO, Google ve KANTAR tarafından ortaklaşa yayınlanan En İyi 50 Kantar BrandZ™ Çin Küresel Marka Üreticileri 2021 Sıralaması raporunda 6'ıncı sırada yer alarak Olağanüstü Küreselleşen Çin Küresel Marka Oluşturucusu seçildi. Gelişmiş pazarlarda, OPPO marka gücü 2018'den bu yana yıllık %30'un üzerinde bileşik büyüme oranıyla büyümeye devam etti. Gelişen pazarlarda OPPO, olağanüstü marka gücüyle[42] 2'inci sırada yer aldı.

Akıllı Telefonlar

Find X Serisi

Find X Serisi, OPPO'nun en üst düzey ürünlerini temsil ediyor. OPPO'nun keşif ruhunu yansıtan Find X Serisi, kullanıcılara olağanüstü bir 5G deneyimi sunma hedefiyle üstün estetiği son teknolojiyle birleştiriyor.

Reno Serisi

Yaratıcılığı temsil eden Reno Serisi, Nisan 2019'da[25] resmi olarak piyasaya sürüldü ve serinin ürünlerini kullanan herkesin yaratıcı yanını ortaya çıkarmayı hedefledi.

A Serisi

OPPO A Serisi, dünya çapında daha fazla kullanıcının 5G teknolojisinin sunabileceği en iyi deneyimi yaşayabilmesi için 5G'nin ilk yılı olan 2020'de piyasaya çıktı ve küresel kullanıcılara daha kolay ve güvenilir 5G ürünleri sunmaya kendini adadı.

Diğerleri

OPPO, tarihi boyunca R9, R11s ve R11s Plus ile OPPO N1 ve OPPO R serilerini de içeren popüler telefon ve ürün serilerini de piyasaya sürdü.

Akıllı Ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

OPPO TV

OPPO, ilk televizyon modelleri olan OPPO TV S1 ve OPPO TV R1'i Ekim 2020[43]'de piyasaya sundu. 65, 55 ve 43 inç[44] olmak üzere üç boyuta sahip OPPO Smart TV K9 serisi, Mayıs 2021'de Çin'de satışa çıktı. Giyilebilir Teknolojiler

OPPO'nun ilk akıllı saati OPPO Watch, 6 Mart 2020'de Çin iç pazarında[45] piyasaya sürüldü.

OPPO, fitness deneyimini geliştirmek ve iyileştirmek için tasarlanan ilk OPPO giyilebilir cihazı olan OPPO Band'ın piyasaya sürüldüğünü 2021'de[46] İngiltere'de duyurdu.

Ses Teknolojileri

2014 yılında OPPO, bir dizi üst düzey kulaklık ve amplifikatör piyasaya sürdü. Amiral gemisi PM-1 ve PM-2 kulaklıklar ile HA-1 masaüstü amplifikatörü, ses teknolojileri çevrelerinde yoğun bir şekilde tanıtıldı. Bir blog yazarı, PM-1'in "mükemmelliğe yakın"[47] olduğunu belirtti.

2015 yılında piyasaya sürülen HA-2, HA-1 amp/DAC'nin pil paketi seçeneği sunan ve dikişli deri kasaya sahip taşınabilir bir versiyonuydu.

OPPO Enco Air gerçek kablosuz stereo (TWS) kulaklıklar ise Çin'de 2021'de piyasaya sürüldü. Şirket daha önce OPPO Enco X, Enco W51, Enco W11, Enco W31 ve Enco Free adlarında gerçek kablosuz kulaklıkları[48] tüketicilerle buluşturmuştu.

Diğer Aksesuarlar

OPPO 5G CPE Omni, yüksek performanslı bir 5G CPE'si olarak öne çıkıyor. 5G SIM kartın takılmasıyla 5G sinyallerini Wi-Fi sinyallerine dönüştürüyor ve mobil cihazlar için kararlı, yüksek hızlı bir ağ sağlıyor. Ayrıca diğer cihazları[49] bağlayıp kontrol edebilmeniz için BLE ve ZigBee'yi de destekliyor.

VOOC hızlı şarj teknolojisini kullanan tüm akıllı telefonlarla uyumlu olan OPPO VOOC Hızlı Şarj Power Bank, 20W'a kadar maksimum çıkış gücü sunuyor. Reno'yu %30[50] şarj etmek yalnızca 20 dakika sürüyor.

ColorOS[değiştir | kaynağı değiştir]

ColorOS, OPPO'nun son derece özelleştirilmiş, verimli, akıllı ve zengin tasarıma sahip, Android tabanlı mobil işletim sistemidir. 370 milyondan fazla mevcut küresel kullanıcı[5] için ColorOS, İngilizce, Hintçe, Marati, Bengalce, Tayca, Endonezyaca ve daha fazlası dahil olmak üzere toplamda 80'den fazla dili destekliyor.

Araştırma ve Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

3+N+X Teknoloji Geliştirme Stratejisi[değiştir | kaynağı değiştir]

INNO DAY 2020'de OPPO, 3+N+X Teknoloji Geliştirme Stratejisini tanıttı. '3', donanım, yazılım ve hizmetler olmak üzere üç temel teknolojiyi ifade ediyor. 'N', yapay zeka, güvenlik ve gizlilik, multimedya ve bağlantı dahil olmak üzere OPPO'nun bir dizi temel yeteneğini temsil ederken 'X' ise öncü ve farklılaştırılmış teknolojiler ile stratejik kaynakları işaret ediyor. İnovasyonları ve değerleri[51] ile OPPO, bir 'iyilik dünyası' yaratmayı hedefliyor.

OPPO Araştırma Enstitüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart 2018'de kurulan OPPO Araştırma Enstitüsü, akademik, standart ve uygulama araştırmalarında öncü teknolojilerin belirleyicisi olarak, şirketin en üst düzeydeki birimidir.

OPPO, dünya çapında 6 Araştırma Enstitüsü'yle akıllı cihazlarda 5G, yapay zeka, görüntüleme, yeni malzeme/süreç ve diğer teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması üzerinde çalışmalar yürütüyor. Sırasıyla Shenzhen, Dongguan, Chengdu, Xi'an ve Hindistan'daki Haydarabad'da bulunan beş Ar-Ge Merkezi, yapay zeka, bulut hizmetleri ve büyük veri[19] gibi öncü teknolojilerle üst düzey rekabetçi akıllı cihazları için yazılım ürünlerinin ve internet hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunuyor.

İnovasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

5G:

5G alanında aktif bir oyuncu olan OPPO, 5G ile ilgili standartların oluşturulmasına, ürün ve uygulama geliştirilmesine ve bu yöndeki inovasyonlara katkılar sunuyor. OPPO, 2015 yılında birleşik 3GPP standardına yönelik global adıma katkıda bulunan tek cihaz üreticisiydi. Aralık 2020'nin sonunda OPPO, 3.700'den fazla küresel patent ailesi başvurusu yaptı, ETSI'ye 1.500'ün üzerinde 5G standardıyla ilgili patent beyanında bulundu ve yine 5G standartlarıyla ilgili olarak 3GPP'ye 3.000'den fazla başvuru yaptı. Almanya'nın lider araştırma enstitüsü IPlytics'in yayımladığı rapora göre OPPO, 2021'de[52] beyan edilen 5G patent ailesi sayısı bakımından ilk on şirket arasında yer alıyor.

Dünyanın lider kurumlarıyla ortak çalışmalar yürüten OPPO, ilk DSS veri aramasını[53] gerçekleştirdi. 5G'nin global olarak[54] ticarileşmesini hızlandırmak için OPPO ve iş ortakları, Avrupa'nın ilk 5G SA küçük ölçekli ağın ticari kullanımı ve yine Avrupa'nın ilk 5G SA ağ dilimlemesi denemelerini birlikte gerçekleştirdi. OPPO Nisan 2021'de Vodafone, Qualcomm ve Ericsson ile Avrupa'nın ilk 5G bağımsız (SA) ağının[33] ticarileştirilmesini sağladı.

Görüntüleme Teknolojileri

Daha üstün cep telefonu görüntüleme teknolojilerinin gelişmesi için itici bir güç konumunda olan OPPO, selfie güzellik modu, periskop tarzı optik yakınlaştırma, Ultra Video Sabitleme, FDF Portre Video Sistemi ve Mutlak Renk Yönetim Sistemi gibi sektör lideri inovatif özellikler sundu. Ultra Gece Modu 3.0: R17/R17 Pro'nun piyasaya sürülmesiyle OPPO, güçlü Ultra Gece Modu[55]'nu tanıttı. Deklanşöre tek bir basma hareketi, net, parlak ve muhteşem renklere sahip bir gece fotoğrafı çekiyor. Şu an üçüncü gelişim ayağındaki Ultra Gece Modu 3.0, tam odak uzunluğunu kapsıyor ve 60X'e kadar yakınlaştırmayı destekliyor, gece çekimleri sırasında da sorunsuz yakınlaştırma yapılabiliyor. Ek olarak Ultra Gece Modu 3.0, çoklu çerçeve gürültü azaltma ve HDR teknolojilerine sahip. Bu mod, geleneksel kameralara[56] rakip ultra net gece çekimleri elde etmek için gürültü engelleme, sarsıntı önleme, parlaklık azaltma ve dinamik aralık geliştirme gibi karmaşık algoritmalar kullanıyor.

10X hibrit zoom: OPPO, 2017'de cep telefonlarında dünyanın ilk 5X kayıpsız zoom teknolojisini piyasaya sürdü ve bu inovasyonu 2019'da Reno 10X Zoom[57]'da ilk ticarileştirilmiş 10X hibrit zoom teknolojisi izledi. 2020'de ise 10X hibrit yakınlaştırma teknolojisi, Find X2 Pro[58]'da yeni bir güncelleme aldı. 10X hibrit zoom teknolojisi, 48MP geniş açılı lens, 48MP ultra geniş açılı lens ve 13MP periskop tarzı telefoto lense sahip süper üç lensli kamera sistemi, kameranın ultra geniş açı ile 16 mm-160 mm odak uzaklıklarını destekliyor. Bu, kompozisyonlar için daha fazla imkan tanıyor ve mesafe ne olursa olsun daha yumuşak kontrol ve üstün bir yakınlaştırma efekti ile daha net, daha dengeli kareler sunuyor.

Ultra Video Sabitleme 3.0: OPPO'nun kendi Ultra Video Sabitleme teknolojisi şimdi üçüncü neslinde. 2019'da OPPO Reno 10X Zoom, Hibrit Görüntü Sabitlemeye (HIS)[59] sahip akıllı telefonların ilkiydi ve Reno2 de aynı yıl Ultra Video Sabitleme[60] ile donatılmış olarak piyasaya sürüldü. En yeni nesil Ultra Video Sabitleme 3.0, yalnızca ana kamerayı ve ultra geniş açılı kameraları desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda ön kamera için görüntü sabitleme imkanı da sağlıyor ve kullanıcıların her zaman, her yerde grensiz ve titreşimsiz görüntüler yakalamasına olanak tanıyor. Ayrıca, en yeni Ultra Video Sabitleme 3.0 algoritmaları, hızlandırılmış videoları da destekliyor ve kullanıcıların, bir sabitleyici[61] kullanılarak oluşturulmuş gibi, profesyonel düzeyde çekimler yapmasını sağlıyor.

Yapay Zeka Vurgu Videosu: OPPO, Reno5 ile Yapay Zeka Vurgu Videosu özelliğini kullanmaya başladı. Yapay Zeka Vurgu Videosu, uyarlanabilir algoritmaları kullanan ilk video optimizasyon özelliğidir; OPPO ilk Ultra Gece Video algoritmasını ve ortamın ışık durumuna göre şekillenen Canlı HDR algoritmasını içerir. Aydınlatma koşullarını algılayabilen Yapay Zeka Vurgu Videosu, net ve doğal video kalitesi[62] etkisini sağlamak için parlaklığı, rengi ve netliği otomatik olarak ayarlayabiliyor.

Mutlak Renk Yönetim Sistemi: 2020'de OPPO, geniş renk gamı ve yüksek renk derinliğinin geleceği için ilk Android Mutlak Renk Yönetim Sistemi'ni piyasaya sürdü ve pazara öncülük etti. OPPO'nun Mutlak Renk Yönetim Sistemi, toplama, hesaplama, kodlama, depolama, kod çözme ve görüntüleme dahil olmak üzere uçtan uca 10-bit formatlarını ve görüntü yakalamayı destekliyor ve her aşamada[63] mümkün olan en üst düzey formatları sunuyor.

VOOC Hızlı Şarj Teknolojisi

VOOC, OPPO Electronics tarafından geliştirilen ve ilk olarak 2014 yılında tanıtılan bir hızlı şarj teknolojisidir. 2020 Aralık ayına kadar dünya çapında[64] 175 milyondan fazla kullanıcı, VOOC teknolojisinden faydalandı. Hızlı şarj teknolojisi, şarj verimliliğini artırarak cihazları şarj etme süresini kısaltabiliyor. Voltajdaki artışlarını sabitleme özelliği, geliştirilmiş yapısı, şarj kontrol devresinin şarj cihazına uyumlu hale getirilmesi ve şarj pompası kısmi basınç teknolojisi sayesinde bu teknoloji, yüksek voltajlı hızlı şarj çözümlerinin karşılaştığı aşırı ısınma sorununu da ortadan kaldırıyor. Bu özelliklerin tümü aynı zamanda, ikinci bir voltaj dönüşümü işleminin gerekmediği anlamına da geliyor. 2020'de OPPO, cep telefonlarında yeni bir şarj etme hızı rekoru kıran son teknoloji 125W SuperVOOC teknolojisi ile o dönemde piyasadaki birçok kablolu hızlı şarj teknolojisinden daha hızlı olan 65W AirVOOC Kablosuz Hızlı Şarjı piyasaya sürdü.[65]

Yeni Form

2018'de sunulan OPPO'nun tam ekranlı akıllı telefonu Find X'te, etkinleştirildiğinde kameranın telefonun içinden çıkmasını sağlayan öncü bir kayan tasarım kullanıldı. Ekranda hiçbir delik görünmeyen ve birleşik tasarımıyla dünyanın ilk panoramik tasarımlı telefonundaki gizli 3D kameralar sadece gizlenmekle kalmıyor aynı zamanda bir dizi yenilikçi teknoloji[66] de içeriyor.

2019 yılında OPPO, beklendiği üzere, sonraki dönemlerde çıkacak OPPO cep telefonlarında 'gerçek bir tam ekran deneyimi' sunmayı amaçlayan Ekran Altı Kamera (USC) teknolojisini tanıttı. MWC Shanghai 2019'da yeni teknolojinin kapsamını tanıtan bir prototip sundu. OPPO, geliştirdiği en yeni teknolojinin, ekran panelinden selfie'ler çekmek için geliştirilmiş yarı saydam panel malzemesinin altına oturan özelleştirilmiş bir kamera modülüyle çalıştığını gösterdi. OPPO, Ekran Altı Kamera teknolojisini kullanarak selfie çekme, yüz tanıma kilidini kullanma ve görüntülü arama yapma yeteneklerinin yanı sıra kullanıcıların sürükleyici bir izleme deneyimi elde edeceklerini vurguladı. Şirket, 'son derece şeffaf' malzemeyle birlikte bölgesel bir kontrol özelliği kullanarak daha fazla ışık yakaladığı belirtilen özelleştirilmiş kamera modülü tasarladı. Bu modül, ışığın ekrandan[67] geçmesini sağlıyor.

OPPO X 2021 Rollable Concept Handset (Genişletilebilir Ekrana Sahip Konsept Telefon), 2020'de görücüye çıktı. Konsept telefon, OPPO'nun Roll Motor aktarma organı, 2'si 1 arada plaka ve kendi geliştirdiği Warp Track yüksek mukavemetli ekran katmanı dahil olmak üzere tescilli üç teknolojiye sahip. Bu teknolojiler, 6,7 inçe kadar küçülüp 7,4 inçe kadar genişleyebilen ve böylece kullanıcıların ekran boyutunu gerçek ihtiyaçlarına[68] göre ayarlamasını sağlayan, boyutu sürekli değişebilen bir OLED ekran kullanımına imkan tanıyor.

Fikri Mülkiyet[değiştir | kaynağı değiştir]

OPPO 31 Mart 2021 itibarıyla 61.000'den fazla patent başvurusunda bulundu ve dünya çapında 26.000'den fazla patente sahip oldu. Bunların 54.000'i yardımcı yazılım patentleri ve OPPO'nun tüm patent başvurularının %89'unu oluşturuyor. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'ne (WIPO) göre OPPO, 2020[52]'nin en fazla PCT (Patent İş birliği Anlaşması) başvurusu yapan 10 şirketi arasında yer alıyor.

Küresel Pazar[değiştir | kaynağı değiştir]

OPPO, 2009 yılında uluslararası operasyonlara başladığından itibaren, dünya çapında 6 kıtada 40'tan fazla pazarda resmi bir varlık oluşturmaya devam etti. OPPO'nun Kuala Lumpur, Varşova ve Düsseldorf'ta bölgesel merkezleri bulunmaktadır.

2021 yılının ilk çeyreğinde OPPO'nun akıllı telefon pazar payı küresel pazarda[3] dördüncü, Çin'de[4] ise ikinci sırada yer alıyor. Avrupa'da OPPO, akıllı telefon gönderilerinin yıllık bazda %153 artmasıyla bölgede 4'üncü sırada yer aldı. Hindistan'da da OPPO, bir önceki yıla göre %35 büyüyerek 4'üncü sıraya yerleşti. Güneydoğu Asya'da OPPO, Endonezya ve Kamboçya'da 1'inci, Vietnam'da 2'nci ve Filipinler ve Singapur'da 3'üncü olmak üzere çoğu ülkede ilk 3 akıllı telefon markası arasında yer alıyor. Orta Doğu ve Afrika'da OPPO, bölgenin akıllı telefon markası sıralamasında 5'inci sırada yer aldı. Latin Amerika'da OPPO, yıllık bazda %2236'lık şaşırtıcı bir artışla Meksika'da hızlı bir büyüme elde etti ve ülkedeki en hızlı büyüyen markalardan biri haline geldi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

1.   Logosu küçük harfle tasarlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "About OPPO | OPPO Global". OPPO (İngilizce). 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  2. ^ leps (29 Mayıs 2020). "Oppo set up its headquarters in Western Europe in Germany". rayradar (İngilizce). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  3. ^ a b c "Smartphone Recovery Continues with Shipments Up 25.5% in the First Quarter of 2021, According to IDC". IDC: The premier global market intelligence company. 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  4. ^ a b c "China Smartphone Market Share: By Quarter: Counterpoint Research". Counterpoint Research (Çince). 21 Mayıs 2021. 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  5. ^ a b "ColorOS - OPPO". www.coloros.com. 29 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  6. ^ OPPO. "Creating a sustainable ecosystem: OPPO is doing our part as a global citizen". www.prnewswire.co.uk (İngilizce). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  7. ^ a b "Jump up to:a b "About Us"". OPPO (İngilizce). 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  8. ^ "OPPO – SMARTPHONE REVIEWS". SMARTPHONE REVIEWS (İngilizce). 25 Ocak 2016. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  9. ^ "OPPO Digital". www.mqa.co.uk (İngilizce). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  10. ^ "https://twitter.com/oppocareglobal/status/1266693866343858176?lang=en". Twitter (İngilizce). 30 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  11. ^ "OPPO传说中首款MP4-A3揭开神秘面纱!". tech.sina.com.cn. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  12. ^ "Ulike翻盖手机 OPPO A520靓图下载". tech.sina.com.cn. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  13. ^ Rubio, Justin (26 Mayıs 2012). "Oppo's Finder, the 'world's thinnest smartphone,' available for pre-order starting June 6th". The Verge (İngilizce). 28 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  14. ^ Rosgani (21 Kasım 2012). "Oppo unveiled Oppo Ulike 2, Android smartphone with 5 MP front facing camera". Gizmochina (İngilizce). 28 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  15. ^ "Oppo N1 is official with 5.9-inch fullHD display and Color OS". GSMArena.com (İngilizce). 25 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  16. ^ a b "6 Years of VOOC: Our Favorite Flash Charging Breakthroughs | OPPO Global". OPPO (İngilizce). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  17. ^ ""TECHNOXMART | OPPO Becomes the Leading Smartphone Brand in China in June 2016"". OPPO (İngilizce). 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  18. ^ "Oppo R11s, R11s Plus launched in China: Feature 18:9 display, 20MP front camera and more". The Indian Express (İngilizce). 3 Kasım 2017. 3 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  19. ^ a b Pandaily (12 Nisan 2018). "OPPO Announced Establishment of Research Institute to Advance 5G and AI". Medium (İngilizce). 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  20. ^ a b OPPO. "OPPO marks five years of 5G with the launch of all-new Reno4 Series". www.prnewswire.com (İngilizce). 16 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  21. ^ "OPPO Find X was Launched in France with a Record High Price Tag". www.strategyanalytics.com. 20 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  22. ^ "OPPO to Invest RMB 10 Billion in Research & Development in 2019 | OPPO UAE". OPPO (İngilizce). 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  23. ^ "OPPO Announced AI assistant Breeno and Developer Supporting Plan in ODC 2018". www.strategyanalytics.com. 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  24. ^ OPPO. "OPPO 2019 Innovation Event Offers Partners Chance to "Get Closer"". www.prnewswire.com (İngilizce). 25 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  25. ^ a b "Oppo has a new sub-brand 'Reno'; first Reno smartphone could launch on April 10". Business Today (İngilizce). 13 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  26. ^ Jeet (2 Mayıs 2019). "Oppo Reno 5G is the first 5G smartphone to be available in Europe". Gizmochina (İngilizce). 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  27. ^ "Oppo talks of future with 5G and AI technology at INNO day 2019". Deccan Chronicle (İngilizce). 12 Aralık 2019. 13 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  28. ^ "Oppo Reno 3, Reno 3 Pro launched in China with quad rear cameras and 5G support- Technology News, Firstpost". Tech2. 26 Aralık 2019. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  29. ^ "Oppo Find X2, Find X2 Pro, Oppo Watch Launching Today: How to Watch Livestream, Expected Specifications". NDTV Gadgets 360 (İngilizce). 16 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  30. ^ "Oppo officially opens its Western Europe headquarters". Gizchina.com (İngilizce). 29 Mayıs 2020. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  31. ^ "OPPO launches its brand-new Find X3 series in the UK | OPPO United Kingdom". OPPO (Ukraynaca). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  32. ^ "OPPO's entry into Chile and Colombia markets | OPPO Global". OPPO (İngilizce). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  33. ^ a b "OPPO Europe first 5G SA with Vodafone | OPPO Global". OPPO (İngilizce). 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  34. ^ "OPPO Mobile: Leonardo DiCaprio "Find Me" Advertising Campaign". Advertising @chinaSMACK (İngilizce). 14 Haziran 2011. 16 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  35. ^ ""Launched OPPO F7 with Bezel-Less Display and 25 Megapixel Camera in India; Price, Specification"". Advertising @chinaSMACK (İngilizce). 14 Haziran 2011. 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  36. ^ ""Oppo signs up as first Asian sponsor of Wimbledon Championships"". The Drum (İngilizce). 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  37. ^ ""Oppo joins LOL esports as new global partner"". nexus.leagueoflegends.com (İngilizce). 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  38. ^ "OPPO Announces the second season of the OPPO CAMPUS Global Emerging Artists Project Renovators | OPPO Global". OPPO (İngilizce). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  39. ^ "OPPO announces Eddie Redmayne as global brand ambassador". Indian Advertising Media & Marketing News – exchange4media (İngilizce). 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  40. ^ "OPPO 5G Find X2 Series Wades into High-End Pool". INDVSTRVS (İngilizce). 16 Mart 2020. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  41. ^ "OPPO Endangered Colour-with National Geographic | OPPO Global". INDVSTRVS (İngilizce). 16 Mart 2020. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  42. ^ "OPPO Ranked #6 in Top 50 KANTAR BrandZ™ Chinese Global Brand Builders 2021 | OPPO Global". OPPO (İngilizce). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  43. ^ Sudarshan (19 Ekim 2020). "OPPO launched its first televisions: OPPO TV S1 & OPPO TV R1". Gizmochina (İngilizce). 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  44. ^ "Oppo Smart TV K9 Series With 65-Inch, 55-Inch, 43-Inch Models, HDR10+, Dolby Audio Launched | Technology News". NDTV Gadgets 360 (İngilizce). 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  45. ^ ""OPPO Watch深度评测:最美安卓手表居然如此面面俱到"". NDTV Gadgets 360 (İngilizce). 30 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  46. ^ "THE FUTURE OF FITNESS: OPPO BAND LAUNCHES IN THE UK | OPPO United Kingdom". OPPO (Ukraynaca). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  47. ^ ""OPPO PM-2 Headphone Review"". web.archive.org. 29 Mayıs 2015. 29 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  48. ^ "Oppo Enco Air TWS Earphones, Oppo Band Vitality Edition Launched: All the details | Technology News". NDTV Gadgets 360 (İngilizce). 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  49. ^ "OPPO 5G CPE Omni - 5G mmWave and sub-6 GHz coverage | OPPO Global". OPPO. 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  50. ^ "OPPO VOOC Flash Charge Power Bank - PBV01 - IOT". www.oppo.com.my. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  51. ^ November 2020, Aakash Jhaveri 17. "Oppo announces 3+N+X strategy, starting with a rollable phone and AR glasses". TechRadar (İngilizce). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  52. ^ a b "OPPO Among Top 10 PCT Filers Worldwide according to WIPO | OPPO KE". OPPO (İngilizce). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  53. ^ "OPPO works with global partners to conduct the first DSS data call | OPPO Global". OPPO (İngilizce). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  54. ^ "Ericsson Spectrum Sharing 5G live network smartphone test - Ericsson". www.ericsson.com (İngilizce). 2 Aralık 2019. 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  55. ^ "OPPO R17 Pro - Seize the night | OPPO Global". OPPO. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  56. ^ "Ultranight Mode 3.0, AI Noise Reduction and Photography in the Dark on OPPO Find X2 Series | OPPO Global". OPPO (İngilizce). 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  57. ^ "OPPO Reno 10x Zoom - Further Your Vision | OPPO Global". OPPO. 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  58. ^ "OPPO Find X2 Pro - 120Hz QHD+ Ultra Vision Screen | OPPO Global". OPPO. 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  59. ^ "OPPO Reno 10x Zoom The Perfect Phone for your Vlogging Needs". www.oppo.com.my. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  60. ^ "Say goodbye to shaky videos with OPPO Reno2- Technology News". Tech2. 20 Ağustos 2019. 5 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  61. ^ S, Siddharth. "OPPO To Bring FDF Portrait Mode Video System With The Upcoming Reno 5 Pro 5G - BW". BW Businessworld (İngilizce). 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  62. ^ "Oppo details the AI Highlight Video system that powers Reno5 Pro 5G's camera". GSMArena.com (İngilizce). 6 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  63. ^ "Colour Your World: OPPO Unveils Full-Path Color Management System | OPPO Australia". OPPO (İngilizce). 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  64. ^ "Oppo will license its VOOC charging technology to third-party makers". GSMArena.com (İngilizce). 23 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  65. ^ "The Road to Developing 65W SuperVOOC 2.0 Flash Charging Technology | OPPO Global". OPPO (İngilizce). 18 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  66. ^ "OPPO Find X - A Panoramic Design, Out of Ordinary | OPPO Global". OPPO. 20 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  67. ^ "Oppo at MWC Shanghai 2019: Under-Screen Selfie Camera, MeshTalk Technology Unveiled | Technology News". NDTV Gadgets 360 (İngilizce). 26 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  68. ^ "OPPO X 2021 – Rollable Concept Handset | OPPO Global". OPPO (İngilizce). 10 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]