Okul otobüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amerikalı öğrencileri taşıyan bir IC Corporation CE300 otobüs.

Okul otobüsü, öğrenci servisi ya da okul servis aracı, okullara öğrenci taşımak için özel olarak bazı donanımlara sahip olan otobüs türüdür.

İlk öğrenci taşımacılığı 1827 yılında George Shillibeer tarafından İngiltere'de başlatılmıştır.[1] Okul otobüsleri ABD'de sarı renkte olmaktadır.

Türkiye'deki donanımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Okul servis araçlarının arkasında "OKUL TAŞITI" yazısını kapsayan numunesine uygun renk, ebat ve şekilde reflektif bir kuşak bulundurulmalıdır. Öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle "DUR" yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambalarından ayrı olup kapı açıldığı anda yanmalıdır. Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır. Okul servis araçlarının kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (Havalı, Hidrolikli vb.) olabileceği gibi; araç şoförleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (Mekanik) de olabilir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğu şoföre optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olmalıdır. Taşıtların yaşları on iki yaşından küçük olmalıdır (on iki yaş dahil). Taşıtların yaşı fabrikasından imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır.[2]

Görüntüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2007. 
  2. ^ "Okul servis araçları hizmet yönetmeliği". 24 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2007.