Ofuda

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ofuda

Ofuda (Japoncaお札/御札), kağıt, ahşap, kumaş veya metal gibi çeşitli malzemelerden yapılmış bir tılsımdır.[1] Ofuda, hem Şinto hem de Budist tapınaklarında yaygın olarak bulunur ve orada saygı duyulan tanrıların (kami) veya Budist figürlerin gücüyle dolu olduğu kabul edilir.

Bazı ofuda türleri belirli bir amaca yöneliktir (felaket veya talihsizliğe karşı korunma, evde güvenlik veya aşkı bulma gibi) ve kişinin üzerinde tutulabilir veya evin diğer bölgelerine (kapılar, girişler, mutfaklar veya tavanlar vb.) yerleştirilebilir. Kağıt ofuda ayrıca kamifuda (紙札) olarak da adlandırılabilirken, ahşaptan yapılmış olanlara kifuda (木札) adı verilebilir. Başka bir Japon muska türü olan omamori, ofudanın daha küçük, taşınabilir bir versiyonu olarak düşünülebilir ve aynı kökene sahiptir.

Ofudanın özel bir türü, bir Şinto tapınağı tarafından verilen, üzerine tapınağın adının veya kutsal kamisinin yazılı olduğu ve tapınağın mührüyle damgalanmış bir tılsımdır. Shinsatsu (神札), go-shinsatsu (御神札) veya shinpu (神符) olarak da adlandırılan bu tür ofudalar genellikle evdeki Şinto sunaklarına (kamidana) yerleştirilir ve hem tapınağın hem de onun tanrısının (veya tanrılar) kutsanması nedeniyle kaminin özünü veya gücünü içerir ve söz konusu kamiye ibadet eden kişi tarafından erişilebilecek bir ortamdır. Bu bakımdan bunlar, Şinto tapınaklarındaki kami için depo görevi gören fiziksel nesneler olan goshintaiye biraz benzemektedirler.

Benzer şekilde, Budist ofudanın, Budaların, bodhisattvaların veya Budist panteonunun diğer saygın figürlerinin ruhu ve erdemiyle dolu olduğu kabul edilir ve çoğu durumda Budist ikonlara ve heykellere daha ekonomik bir alternatif olarak işlev görmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ofuda (talisman)". Green Shinto. 30 Temmuz 2011. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024.