Odyolog

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kulak Muayenesi

Odyolog, her yaştan birey için işitme, denge ve diğer işitsel bozukluklarının önlenmesi, teşhis edilmesi, tedavi ve rehabilite edilmesinde hasta odaklı bakım sağlayan sağlık uzmanıdır.[1] Odyoloji bilim ve sağlık alanının uygulama yetkisi ‘’odyolog’’ olarak isimlendirilen meslek elemanı tarafından temsil edilmektedir. ‘Odyolog’ luk 2011 yılı itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından meslek tanımı yapılan ve resmen tanınan bir meslektir.[2]

Odyologlar, işitme denge ve diğer nöral sistem bozukluğu yaşayan kişilerin yaşamlarındaki önemli faaliyetlere katılımını artırmak aynı zamanda yaşam kalitelerini iyileştirmek için profesyonel ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunarlar.[3] Odyologların hizmetleri, aşağıdakiler maddeler dahil, işitme ve denge sistemini etkileyen sorunların yönetilmesine yardımcı olabilmektedir:

Görev ve sorumlulukları[değiştir | kaynağı değiştir]

Denge Bozuklukları Değerlendirmesi (postürografi)
  • İşitme ve denge (vestibüler sistem) bozukluklarının uzman hekimin yönlendirmesi ile değerlendirilmesi, tedavi edilmesi ve rehabilitasyon sürecinde görev alır.
  • İşitme kaybı olan kişilerin işitme cihazları ve yardımcı teknolojinin adaylığını değerlendirip ve mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için uygulama, programlama ve odyolojik rehabilitasyonunda rol alır.
  • Kulak çınlaması (tinnitus) yaşayan bireylere kulak çınlamasının nasıl tedavi edileceği ve bununla nasıl başa çıkılacağı konusundaki süreçlerde danışmanlık sağlar.
  • Kulağa implante edilen cihazlarda (kohlear implant) ameliyat sırasında ve sonrasında cihaz ayarlamalarında görev alır. Ameliyat sonrası rehabilitasyon sürecini planlar.
  • Cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitorizasyonu yapar (Vestibülokoklear sinir).
  • Yenidoğan ve yetişkin bireylere tarama testleri uygulanmasında, işitme kaybı olup olmadığını teyit edecek ve kaybın türünü ve derecesini belirlenmesi ve takibini yapar.
  • Hastalara işitme sağlığı ve olası tedavi/yönetim ihtiyacı konusunda danışmanlık yapar.
  • Merkezi işitsel işleme bozukluğu olan çocukları ve yetişkinleri değerlendirir ve yönetimini sağlar.
  • Gürültü ölçümlerini yaparak işitmenin korunması ve önlenmesi hakkında gerekli önerilerde bulunur.[4][5][6]
Yenidoğan İşitme Tarama Testi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hearing and Balance". American Speech-Language-Hearing Association (İngilizce). 23 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023. 
  2. ^ "Resmi Gazete Sağlık Mesleklerinin İş ve Görev Tanımı" (PDF). 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  3. ^ "What Is an Audiologist". American Academy of Audiology (İngilizce). 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023. 
  4. ^ "İnternational Society of Audiology". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  5. ^ "Audiology". Health Careers (İngilizce). 27 Kasım 2014. 2 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023. 
  6. ^ "TÜRKİYE ODYOLOGLAR & KONUŞMA BOZUKLUKLARI UZMANLARI DERNEĞİ". odyoloji.org.tr. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023.